fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Міндоходів України знайшло матеріали, що вказують на незаконне виведення коштів на рахунки іноземних банків екс-прем’єрами Тимошенко і Лазаренка

Повернення з Швейцарії активів, незаконно виведених Лазаренком, може тривати довго – Пшонка

Розгляд Женевським судом позову про повернення понад $ 500 млн коштів, незаконно вивезених з України екс-прем’єром Павлом Лазаренком, може затягнутися в часі, Україна долучить до цього позову додаткові матеріали.

"Міжнародна авторитетна юридична організація вже подала позов до Женевського суду… з питанням повернення цих грошей в Україну", – сказав генеральний прокурор України Віктор Пшонка на брифінгу у вівторок у Києві.

При цьому він підкреслив, що поки що  йдеться про два рахунки на суму більше $ 500 млн.

"Поки це два рахунки, але є вже продовження всього цього і є матеріали, які також будуть дооформлени і надані суду ще на більшу суму коштів. Ці кошти у свій час були незаконно вивезені і зараховані на рахунки Женевського банку", – сказав він.

Читайте також:  СБУ і Нацполіція знешкодили на Прикарпатті наркосиндикат, який торгував важкими психотропами

Генпрокурор зазначив, що складно прогнозувати реальні терміни повернення цих коштів в Україну, оскільки це досить тривала юридична процедура.

"Не одним днем​​, не одним місяцем і не одним півріччям вирішується це питання", – підкреслив він.

В. Пшонка в той же час додав, що є надія на позитивний результат.

За словами генпрокурора, Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо повернення незаконно вивезених коштів і доручив займатися цим питанням Міністерству зборів і доходів.

Міндоходів, під контролем Міністерства юстиції, склало договір з авторитетної міжнародної організації, якій доручено розшукати ці кошти і повернути їх в Україну.

"Генеральна прокуратура сама надавала документи для Міністерства зборів і доходів, і для цієї міжнародної юридичної організації, які були в матеріалах справи", – сказав він.

Як повідомлялося, раніше Міністерство доходів і зборів України почало судовий процес у США та Швейцарії для захисту інтересів держави Україна у справі про розкрадання $ 200 млн, у незаконному присвоєнні яких підозрюється група осіб, включаючи українських екс-прем’єрів Юлію Тимошенко і П. Лазаренка. Міндоходів доручило міжнародній юридичній фірмі Lawrence Graham представляти їх інтереси в майбутніх судових процесах у ряді країн світу.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

Минулого тижня В.Пшонка відвідав з візитом Швейцарію, де зустрівся з генеральним прокурором кантону Женеви. За словами В. Пшонки, уповноважені українські відомства із залученням міжнародних юридичних структур активно працюють в напрямку пошуку на сумнівних зарубіжних рахунках коштів, які були незаконно виведені з України, також робляться кроки щодо їх повернення через судові рішення.

Він підкреслив, що один з позовів в інтересах України був поданий і до швейцарського суду.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна  

Читайте також: