fbpx
Політика

В Україні ініціюють референдум про заборону КПУ

  За словами колишнього мера Одеси, а нині депутата Верховної Ради від партії «УДАР» Едуарда Гурвіца, ініціативна група, до якої увійшли кілька десятків діячів науки, культури і політики, запропонувала винести на національний референдум питання про заборону діяльності Комуністичної партії України.

 «Вже найближчим часом, думаю, наступного тижня вдасться створити у Верховній Раді міжфракційне об’єднання щодо проведення референдуму з викорінення комуністичної ідеології. Наступний крок – це створення штабів у всіх регіонах України і залучення всіх демократичних сил до цього процесу», – заявив Гурвіц.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

 Телеведучий і шоумен Антон Мухарський, коментуючи питання проведення референдуму, цілком підтримав слова екс-мера Одеси. Він підкреслив, що КПУ потрібно було заборонити ще 1991 року, адже «ця партія винищила 20 мільйонів українців». Мухарський підкреслив, що сам він не належить до жодної політсили і діє лише від імені «базового електорату».

 Крім Гурвіца та Мухарського на користь референдуму про заборону КПУ висловилися т.в.о. голови інституту національної пам’яті Ігор Юхновський, поет Володимир Цибулько, народний артист України Лесь Танюк, письменник Юрій Винничук та інші.

 Комуністична партія України – найстаріша політсила в новітній історії країни. 1991 року її діяльність була призупинена і відновлена знову через два роки. При цьому частина комуністів на час «перехідного періоду» перейшла в Соціалістичну партію України, главою якої був Олександр Мороз. З 1993 року і донині КПУ очолює Петро Симоненко. Розмови про розпуск Компартії України не припиняються протягом двадцяти років. Зараз на розгляді нижньої палати парламенту перебуває проект постанови про заборону діяльності КПУ, його до цих пір не розглянуто.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: