fbpx
Суспільство

Парасолька – завжди в моді

 Історія парасольки 

Перші парасолі були призначені для захисту від сонця. Існує цікава легенда. Дівчина Зіта була майстерною майстринею і вміла добре готувати, але її ніхто не брав заміж. Через палюче сонце, на якому вона багато працювала, її обличчя червоніло, розпухало і ставало негарним. Тоді індійський Бог Брахма вирішив допомогти дівчині і зробив для неї навіс над головою з пір’я і листя з персональною ручкою. Після цього сонце більше не могло нашкодити Зіті, і її обличчя повернуло колишній колір, що дало можливість показати, яка вона красуня. І люди зрозуміли, яка проста, але корисна річ парасолька. Посилаючись на історичні факти, дослідники розділяються і одні вважають батьківщиною парасольки Єгипет, інші – Китай. Винайшли парасольку в XI- му столітті до нашої ери. Використовували її виключно для захисту від сонця, важила вона близько 2 кг, ручка мала довжину 1,5 м. Так як віяла, опахала і парасольки могли бути лише у привілейованих верств населення – королівських сімей і високопоставлених придворних, то існувала окрема професія – носильник парасольок. Парасолька стала бездоганним символом влади в країнах Стародавнього Світу з жарким кліматом. Популярність таких аксесуарів швидко поширилася з Китаю на захід, з Єгипту на схід. Вже у Римі парасольки використовували лише жінки.

Читайте також:  РПЦ в Україні оголосило війну Румунській православній церкві

У Середні віки тимчасово забули про корисний аксесуар, і парасоля набула популярності знову лише в XVIII столітті в Західній Європі – у Франції. І це після того, як англієць Джон Хенвей в 1756 році винайшов парасольку від дощу. Винахід важив 4,5 кг, в якості спиць використовували великі кістки риб. У Франції парасольку доводили до досконалості. Художники-імпресіоністи відобразили на своїх полотнах перехожих з кольоровими аксесуарами, адже парасольки прикрашали шовком всіх кольорів веселки. Парасольку, яку ми звикли бачити, винайшов Семюель Фокс. Він почав використовувати для каркаса парасольки спиці корсета жіночих суконь і для купола – прогумовану тканину, що давало можливість винаходу складатися. З того часу налагодили масове виробництво парасольок.

Кожен намагався вдосконалити парасольку, і вже в 1928 році Ганс Гаупт запатентував телескопічну  кишенькову парасолю.

Данина моді

У стародавній час знатні дами підбирали найкрасивіші ажурні парасольки, які захищали їх від сонця. Кожна дівчина, що стежить за модою, обов’язково вибере наймоднішу парасольку, і навіть не одну. Які парасолі якісніші, вам підкажуть в магазині, але ви повинні знати, що найміцнішими є парасолі-тростини. Вони можуть похвалитися своєю «витривалістю», шикарним куполом, який добре укриває від дощу. Серед недоліків – це, звичайно ж, розмір. З такою парасолькою не зовсім зручно їздити в транспорті, її не покладеш в сумку і є ризик забути її де-небудь. Якщо вибирати зручність, тоді нехай ваш вибір впаде на парасольку з двома складаннями  не більш ніж).

Читайте також:  Лист Симона Петлюри до дочки Лесі 4 квітня 1925 року

Парасолька – це проста річ, за рахунок якої можна легко виділитися, варто лише вибрати аксесуар яскравого і незвичайного кольору. Дизайнери пропонують  цього року звернути увагу на соковиті фіолетові, глибокі сині, ніжно-помаранчеві і жовті парасолі. Популярними будуть також парасолі з квітковими принтами, великими об’ємними малюнками, геометричними фігурами. Модною формою осені вважається звичайна кругла парасолька, що має опуклий і об’ємний купол.

Яку б ви не вибрали парасольку, головне щоб вона в першу чергу, захистилла вас від дощу, ну а в другу, щоб надихнула вас і підняла настрій у дощову погоду. Вдалих покупок!  

Читайте також: