fbpx
Суспільство

Лист Симона Петлюри до дочки Лесі 4 квітня 1925 року

Дорога Лесю!

Вітаю тебе з днем янгола і бажаю всього кращого. Хотів би тебе за вушка потягти в цей день та пригорнути до себе. Роблю це заочно.

Не знаю, чи попаде цей лист до тебе тоді, як слід, чого мені так хочеться. З великою приємністю послав би тобі репродукцію якоїсь картини, та тільки не знаю, чи зумію я купити якраз те, що тобі подобається. Отже напиши мені, який жанр тобі подобається : чи пейзаж, чи портрет, чи скульптура, чи що інше ? Відповідно до твого смаку я постараюсь щось хороше вибрати і послати. Тим часом посилаю тобі французьку книжечку про Париж. В ній чимало ілюстрацій старовинних будинків, церков та інших прикрас Парижу. Мені здається, що, може, тобі деякі з цих ілюстрацій подобаються. Крім того посилаю для тебе в цьому конверті пачку нових марок, яких, здається, у тебе ще немає.

Частину цих марок дав мені В. К. для тебе (він на своїй службі в смітному ящику достає їх), а частину син Косенка (знайомого пані Багринівської) Женя — запеклий філателіст. Між цими марками є між іншим жидівська (палестинська), китайські, єгипетські, о. Мартініки (колонія французька), туніська (теж колонія французька), грецька.

Читайте також:  В Чернівецькій області цивільні мешканці напали на працівника ТЦК: для самозахисту військовослужбовець здійснив постріли (ВІДЕО)

Звертаю твою увагу також і на литовські та сербські, яких у тебе, здається, немає. Ну, та ти сама їх розбереш, куди яку.

Дуже мене цікавить, чи отримали ви з мамою по парі панчіх, які я вислав вам? Якщо вони дійшли, то напишіть мені, чи прийшлись вони до ноги та чи колір вподобався? Тут всі ходять в панчохах такого кольору.

Ну, нарешті, повідом мене також, чи подобалась тобі ота стрічка, яку я вклав до свого листа, посланого два дні тому? Щоб він дійшов напевне, я послав його рекомендованим. Цього листа також посилаю рекомендованим, щоб він дійшов разом з марками.

Вкладаю до нього і кілька пелюстків від квіток, що привіз сьогодні вранці Коля Ковальський з-під Парижу з міста Уз, куди він їздив на цукроварню, де працюють наші козаки. Ці квіти він сам в лісі зібрав.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Дякуючи цьому, у мене сьогодні в хаті стоять квіти на столі.

В день іменин ви мене з мамою згадайте, але вже не так, як восени, коли я був такою свинею, що забув про день народження моєї дочки. Більш, ніж коли, в цей день я душею з вами обома. Напиши мені, чи мама тобі спекла солоденький пиріжок? Чи може шоколядку чи щось інше купила? Тут порівнюючи дешево коштують помаранчі. Жалко, що на митниці беруть цло — а то я послав би їх тобі на іменини. Ну, бажаю тобі, мій цюцік, всього кращого. Міцно тебе цілую. Обніми за мене маму, їй я напишу окремо. Завтра або після завтра.

Будь щаслива і здорова.

Не забувай твого рідного Тінка.

4/IV 1925 р.

Адреса: N. Kovalski (pour le Profes.) 7 Rue Thénard Paris (V)

Внизу листа дописано: „Отримала 8 квітня 1925 р. в день ангела. Л. П.”.

_____________

Петлюра С. Статті, листи, документи. — Нью-Йорк, 1979. — Т. 2

Оригінал зберігається в Бібліотеці ім. С. Петлюри в Парижі

Читайте також: