fbpx
Суспільство

РПЦ в Україні оголосило війну Румунській православній церкві

Нещодавно Священний Cинод Румунської православної церкви прийняв рішення про відкриття своєї філії на території України в тих районах, де компактно проживає румунська нацменшина, зокрема мова йде при певні регіони Закарпаття та Буковини. На цю події вже відреагувала так звана УПЦ мп , а по факту філія РПЦ в Україні.

“- 7 березня 2024 року інформаційно-просвітницький відділ УПЦ мп опублікував на сайті УПЦ мп коментар щодо наміру Румунської православної церкви відкрити свою структуру на території України. У вказаному коментарі УПЦ мп висловлює своє здивування та стурбованість таким рішенням Румунської православної церкви. “Рішення Священного Синоду Румунської Православної Церкви щодо наміру відкрити свою структуру на канонічній території Української Православної Церкви сприйняте нами зі здивуванням та стурбованістю, як таке, що суперечить канонічному устрою церковного життя, який будується на територіальному, а не на національному принципі. Маючи в своєму лоні румуномовні парафії, Українська Православна Церква цінує їх, бо їхня присутність у нас підкреслює універсальну природу Церкви. Ми також робимо все необхідне для того, щоб румуномовні віряни відчували себе комфортно в лоні нашої Церкви, маючи повну свободу в звершенні богослужінь румунською мовою та збереженні своїх національно-духовних традицій”. У зв’язку з вищевказаними подіями, митрополит Хустський і Виноградівський Марк видав рішення до кліриків Солотвинського благочиння від 30 березня 2022 року №77, яким вказує, що благочиння Солотвинського округу знаходилось і буде знаходитись в лоні канонічної Української Православної Церкви Хустської єпархії на чолі з Високопреосвященнішим Марком. З приводу рішення Синоду Румунської Православної Церкви щодо наміру відкрити свою структуру на канонічній території Української Православної Церкви нагадуємо, що благочиння Солотвинського округу залишається в лоні канонічної Української Православної Церкви Хустської єпархії на чолі з Високопреосвященнішим Марком, митрополитом Хустським і Виноградівським” – йдеться в повідомленні РПЦ в Україні.

Читайте також:  СБУ повідомило про підозру митрополиту мп, який був ще в 2014 році соратником Гіркіна

На нашу думку, в Україні існує одна легітимна православна церква – ПЦУ , і тут не має бути ні російської, ні румунської православної церкви, тим паче, що на Чернівеччині священики ПЦУ для парафіян-румунів ведуть службу божу на їхній рідній румунській мові.

Нагадаємо, хустський митрополит Марк є громадянином росії, а після публічного розголосу цієї інформації він був позбавлений українського громадянства, адже закон України забороняє подвійне громадянство.

Читайте також: