fbpx
Політика

Премію Політковської вручили 16-річній пакистанці

Цього року премія Анни Політковської була вручена 16-річній пакистанській дівчинці – Малалі Юсуфзаі. Дана нагорода була вручена міжнародною організацією RAW in War (Reach All Women in Wa), яку присуджують жінкам, які захищають права людини на війні.

Чотири роки тому таліби в Пакистані заборонили дівчаткам ходити в школу, в той же час юна і Юсуфзаі почала під псевдонімом вести свій блог для британської радіостанції Бі-бі-сі. У ньому дівчина розповідала про важке життя при талібах, про нестерпні умови, які вони створюють. Пакистанська дівчина стала виступати за те, щоб жінки у всьому світі могли вільно отримувати освіту.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

А через три роки бойовики захопили шкільний автобус, в якому їхала дівчинка, і вистрілили два рази їй в голову. Юній журналістці вдалося вижити, і потім її сім’я переїхала до Великобританії.

Пакистанка вже нагороджена премією Сімони де Бовуа, яку видають захисникам прав жінок, крім того, вона висунута на отримання Нобелівської премії миру та премії Андрія Сахарова "За свободу думки".

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Торік премія Політковської була присуджена британській журналістці Марі Колвін, що загинула в сирійському Хомсі. Спочатку ЗМІ стверджували, що вона загинула від дій війська Башара Асада, проте пізніше стало відомо, що британка підірвалася на саморобній бомбі, виготовленій бойовиками.

Премію Політковської вручили 16-річній пакистанці (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: