fbpx
Політика

Українці повинні вирішувати, в яких регіональних об’єднаннях брати участь Україні – Володимир Чижов

  Рішення, в яких регіональних об’єднаннях брати участь Україні, належить приймати українцям, заявив "Інтерфаксу" у Брюсселі постійний представник Росії при Євросоюзі Володимир Чижов.

"Ми лише вважаємо своїм обов’язком дати реальну картину, тому що виникає дуже багато різних домислів, ілюзорних схем із серії "як всидіти на двох стільцях". Ми пояснюємо, що час для ілюзій, напевно, добігає кінця", – сказав високопоставлений російський дипломат.

За його словами, перебуати в двох митних союзах не можна, тому що мати в рамках одного митного союзу одні мита, а в рамках іншого – інші, неможливо. "Треба сказати, що наші партнери в Євросоюзі це прекрасно розуміють, і якраз ось цей аргумент на адресу Києва звучить і від нас, і від них. Як він сприймається в Києві – інше питання", – зазначив В. Чижов.

Він вказав на те, що угода про асоціацію з ЄС передбачає певні юридичні зобов’язання. Це не просто зона вільної торгівлі, так як ці зобов’язання стосуються не тільки митних тарифів. Йдеться про включення в національне законодавство України певних елементів нормативної бази Євросоюзу.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

"Це не лише тарифи, це ще й технічні регламенти, ветеринарні та фітосанітарні стандарти. І що важливо, особливо в українських реаліях, – це положення енергетичної нормативної правової бази Євросоюзу аж до горезвісного "​​Третього енергопакету", – пояснив російський постпред.

Він підкреслив, що це означає "перенесення нормативної бази Євросоюзу не тільки на взаємини з Україною, а й на національне законодавство цієї країни, що, природно, створить непереборні перешкоди на шляху її вступу до нашого Митного союзу і створить практичні перешкоди для подальшої реалізації нашої співпраці, зокрема на двосторонній основі".

"І коли я кажу про двосторонні відносини, я вже маю на увазі відносини Митного союзу з Україною", – уточнив В. Чижов.

Читайте також:  Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України, поскаржився на бідність і лякав угорців війною

Він зазначив, що Росія ніколи не була проти співпраці аж до стратегічного партнерства між Україною або іншими країнами пострадянського простору і Євросоюзом, вона сама є стратегічним партнером Євросоюзу. Більше того, Москва регулярно критикує Євросоюз за те, що він не хоче нормально взаємодіяти з Білорусією.

Але, на думку В. Чижова, наближення до підписання угоди про асоціацію з ЄС – це наближення процесу до точки неповернення. "Я розумію, звичайно, що навіть якщо цю угоду (яка ще може бути і не готова до підписання) все ж підпишуть наприкінці листопада у Вільнюсі, то має бути ще ратифікація, причому в усіх національних парламентах держав Європейського союзу. Так що це ще не кінець історії. Але вектор розвитку України та її економіки буде вимальовуватися досить ясно", – вважає російський постпред при ЄС.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: