fbpx
Політика

Проект змін до Конституції від опозиції не може бути прийнятий у парламенті в нинішньому вигляді – Дмитро Шпенов

  Проект змін до Конституції у сфері судоустрою, запропонований опозиційними політичними силами, поданий з порушенням вимог Основного закону і не може бути прийнятий у парламенті в нинішньому вигляді, вважає народний депутат України (фракція Партії регіонів) Дмитро Шпенов.

"Опозиційний законопроект припускає внесення змін в так звану захищену частину Конституції, зокрема, в XIII розділ ("Внесення змін до Конституції України"). Проект змін до цього розділу може вноситися або президентом України, або як мінімум 300 народними депутатами. У той же час під опозиційним законопроектом стоїть лише 165 підписів", – цитує заступника голови Комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя Д. Шпенова прес-служба парламентарія в середу.

Він підкреслив, що навіть у тому випадку, якби опозиціонери зібрали необхідні 300 підписів, прийняття проекту змін до Конституції вимагало б дотримання надзвичайно довгої і надзвичайно складної процедури, яка може розтягнутися на довгі роки. Зокрема, на фінальному етапі необхідне проведення всеукраїнського референдуму.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

"Завдяки прийняттю закону "Про всеукраїнський референдум" проведення плебісциту тепер можливе, однак це все одно вимагає великих організаційних зусиль, відповідного фінансування, до того ж, займе значний час", – сказав Д. Шпенов.

Політик зазначив, що опозиційний проект слід було б відправити на експертизу Венеціанській комісії. Також він повинен отримати висновок Конституційного суду України. Все це теж є досить непростим і нешвидким процесом.

"Хочу відзначити, що проект змін до Основного закону, запропонований президентом України Віктором Януковичем, вже пройшов необхідні стадії попереднього розгляду, отримавши схвалення і від європейських експертів, і від Конституційного суду. До того ж, запропоновані в ньому новації почасти враховують і ті пропозиції опозиції, які складені на основі рекомендації Європи", – підкреслив депутат.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

"Документ уже зараз готовий до прийняття в сесійній залі. Я вважаю, що його підтримка саме зараз, напередодні саміту, на якому може бути прийнято рішення про підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, була б надзвичайно високо оцінена нашими європейськими партнерами. Слід зазначити, що представники Європи, зокрема, співдоповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ по Україні, закликають Верховну Раду прийняти президентський законопроект якомога швидше. Щиро сподіваюся, що колеги по парламенту розуміють це і готові будуть забути про політичні чвари і спільно прийняти цей найважливіший законопроект", – підсумував він.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: