fbpx
Політика

На сесії ПАРЄ РФ виступить з питання про тотальне стеження за громадянами ЄС

За повідомленням РІА Новини з посиланням на сенатора Руслана Гаттарова, що  входить до делегацію РФ, російська сторона на Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) має намір розібратися з проблемами грубого порушення прав людини, пов’язаних з доступом США до даних громадян низки європейських країн.

Приводом для цього послужило інтерв’ю колишнього співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) США Уейна Медсена в середині цього року, яке він дав для сайту Privacy Surgeon. За його інформацією, не менше семи країн ЄС постачають АНБ інформацією про онлайн-активність та телефонні переговори своїх громадян. Так, за словами Медсена, у Німеччини, Італії, Франції, Нідерландів, Іспанії та Данії існують договори з США, які зобов’язують спецслужби цих країн за запитом АНБ поставляти інформацію про своїх громадян. Раніше повідомлялося про співпрацю з АНБ зі спецслужбами Великобританії. На названі 7 країн припадає близько 70 % населення Євросоюзу.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

«Якщо вірити поширеній ЗМІ інформації, то грубі порушення базових прав громадян відбувалися і продовжують відбуватися. Права громадян встановлені національною Конституцією країн, Хартією ЄС з прав людини і посилено захищаються Конвенцією ЄС щодо захисту прав об’єктів персональних даних при їх автоматизації обробки і національними законами», – пояснює Гаттаров.

За словами сенатора, піднімаючи дане питання в ПАРЄ, він в першу чергу хоче зрозуміти, скільки постраждало громадян від дій спецслужб США. Крім цього, він має намір встановити, хто саме з офіційних осіб і чиновників буде нести відповідальність за подібного роду порушення.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

«Що найцікавіше, спецслужби США в даному питанні виступають в ролі третіх осіб. У рамках осінньої сесії Парламентської Асамблеї, що відкривається 30 вересня, я маю намір зробити пропозицію про розслідування даного аспекту, призначивши доповідача у відповідності з цією проблематикою», – додав сенатор.

Спецслужби контролюють все! (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: