fbpx
Міжнародна економіка

На ринку акцій РФ 26 вересня спостерігається помірне зростання

 Ринок акцій РФ відкрився в четвер зростанням цін blue chips на тлі плюсуючих американських фондових ф’ючерсів і новин щодо "Уралкалію" (MOEX: URKA); індекси РТС і ММВБ за хвилину торгів додали 0,1-0,2 %.

До 10:01 МСК індекс ММВБ склав 1482,87 пункти (0,2 %), індекс РТС – 1453,65 пункти (0,1 %), рублеві ціни більшості "фішок" на "Московській біржі" (MOEX: MOEX) зросли в межах 1 %.

Подорожчали акції ВТБ (MOEX: VTBR) (+0,2 %), "Газпром" (MOEX: GAZP) (+0,1 %), "Лукойл" (MOEX: LKOH) (+0,3 %), "НОВАТЕК" (MOEX: NVTK) (+1%), "Норникель" ( MOEX: GMKN) (+0,3 %), "Роснефть" (MOEX: ROSN) (+0,5 %), "Ростелеком" (MOEX: RTKM) (+0,9 %), Ощадбанк Росії (MOEX: SBER) (+0,4 %), "Татнефть" (MOEX: TATN) (+0,6 %).

Акції "Уралкалія" підскочили на 1,1 % (до 176,6 рублі) на новинах про те, що гендиректору компанії Владиславу Баумгертнеру було змінено запобіжний захід на домашній арешт. Визволення глави "Уралкалія" з мінського СІЗО домігся генпрокурор РФ Юрій Чайка за результатами переговорів з білоруською стороною.

Індекси в США напередодні знизилися на 0,2-0,4 % (індекс S&P 500 знижується п’яті торги поспіль), у четвер мінусує Азія на тлі посилення побоювань, що Конгрес США не зможе досягти угоди з питання про підвищення стелі держборгу країни, повідомляє агентство Bloomberg. Додатковим негативним чинником для ринку стали слабкі статдані.

За даними міністерства торгівлі США, обсяг замовлень на товари тривалого користування в серпні без урахування транспортного обладнання, дуже волатильної категорії, зменшився  на 0,1 %, тоді як аналітики очікували зростання на 1%.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Тим часом, продажі новобудов у США в серпні зросли до 421 тис. будинків у річному вирахуванні при прогнозах зростання до 420 тис.

Підтримку російському ринку акцій надає позитивна динаміка американських фондових ф’ючерсів ( контракт на індекс S & P 500 виріс на 0,3 %).

Стримуючим фактором виступає зниження цін на нафту після виходу напередодні тижневих даних про запаси сировини в США (запаси нафти і бензину виросли при прогнозах зниження). Вартість WTI знижується вже 6 сесій поспіль, демонструючи найтриваліший період спаду за 16 місяців.

Ціна ф’ючерса на нафту Brent на листопад до 10:01 МСК склала $ 108,27 за барель (-0,05 %, напередодні ціна просіла на 0,3 %), ціна ф’ючерсу на WTI – $ 102,5 за барель (-0,2 %).

У четвер в США вийдуть остаточні дані про зростання ВВП країни в другому кварталі, аналітики прогнозують перегляд показника до 2,6 % з оголошеного раніше рівня 2,5%. У першому кварталі економіка США виросла на 1,8 %. Як відзначає експерт брокерської групи "Ай Ті Інвест – Проспект" Василь Олійник, в США індекси знижуються п’ятий день поспіль на тлі зростання невизначеності щодо бюджету і стелі державного боргу, проте ніякої паніки поки не спостерігається, та й пік всіх цих проблем поки ще попереду. Термін щодо вирішення проблем у Америки є до 17 жовтня, інакше доведеться оголошувати дефолт, що звучить досить смішно – зрозуміло, що дефолту Америки ніхто не допустить.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

На тлі зростання невизначеності в США почалася втеча з американського долара і американських активів на користь європейських країн, і не тільки. Попит на європейські активи (акції та облігації ) продовжує впливати на ріст європейської валюти, і ніхто не хоче помічати останні жахливі показники стану європейської економіки. Як тільки остаточно спаде ризик дефолту США, можна буде побачити знову зміцнення долара. Якщо ж на ринках почнеться паніка, то це знову призведе саме до підвищеного попиту на долар, навіть якщо ініціатором цієї паніки виступлять США.

Російський фондовий ринок також останнім часом намагається скорочувати свій дисконт за поточний рік щодо американського ринку. З технічної точки зору по індексу ММВБ мало що змінюється в останні дні, він продовжує перебувати у висхідному тренді, але потенціал зростання до потенціалу падіння виглядає не на користь покупок на поточних рівнях. Тому рекомендується відкривати короткі позиції щодо російських акцій при виході індексу ММВБ вище позначки 1490 пунктів, зі "стопом" в 2-3 %. У четвер можливий ще один невеликий "стрибок" вгору, в межах 0,5 %, проте передбачити закриття дня практично неможливо, вважає В. Олійник.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: