fbpx
Політика

КСУ визнав конституційним євроінтеграційний законопроект про довічне призначення суддів

  Конституційний суд визнав "євроінтеграційний" законопроект про внесення змін до Основного закону про посилення гарантій незалежності суддів, запропонований президентом України Віктором Януковичем, таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції. Це випливає з висновку КС, який було прийнято 19 вересня й оприлюднено у вівторок.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня підтримала направлення до КС запропонованих главою держави змін до Конституції України в частині посилення гарантій незалежності суддів. Законопроект передбачає забезпечення права внести зміни до Конституції, передбачивши право кожної особи на справедливий і гласний розгляд справи впродовж розумного строку незалежним, неупередженим судом.

Крім того, в законопроекті передбачається внесення змін до Конституції та удосконалення порядку призначення та звільнення суддів. Пропонується, щоб суддя суду загальної юрисдикції призначався на посаду безстроково президентом України (пропонується скасувати первісний п’ятирічний термін призначення судді – ІФ). При цьому закріплюється, що рішення глави держави про призначення суддів або звільнення їх з посад приймаються виключно відповідно до подання Вищої ради юстиції.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

У законопроекті встановлюється, що у разі його прийняття, судді судів загальної юрисдикції, призначені на посаду на 5-річний термін, отримають статус суддів, призначених безстроково. Також пропонується виключити з Конституції положення про термін повноважень генерального прокурора України.

У законопроекті пропонується надати Верховному суду України повноваження щодо забезпечення однакового застосування норм законодавства України всіма судами загальної юрисдикції. Також пропонується встановити, що згоду на затримання чи арешт судді дається Вищою радою юстиції за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Також в Конституції пропонується змінити порядок припинення повноважень судді Конституційного суду у зв’язку із закінченням терміну повноважень, на який його було призначено. Пропонується також встановити, що граничний віковий термін перебування на посаді судді Конституційного суду підвищується до 65 років. Крім того, в Конституції пропонується закріпити положення про те, що переведення судді можливо тільки за його згодою, а переведення до суду вищої інстанції здійснюється тільки на конкурсній основі.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

У Конституції також пропонується змінити норму, щодо повноважень і складу вищої ради юстиції. Зокрема, пропонується встановити, що 12 з 20 членів Вищої ради юстиції будуть представляти судді, призначені З’їздом суддів України. З’їзд адвокатів, а також З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових закладів буде призначати по 2 члени Вищої ради юстиції. Крім того, до складу Вищої ради юстиції за посадою увійдуть голова Конституційного суду, голова Верховного суду, голова Ради суддів України та генеральний прокурор. При цьому пропонується встановити, що генеральний прокурор не братиме участі в голосуваннях при прийнятті рішень Вищою радою юстиції.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: