fbpx
Політика

«Протести проти жорсткої політики економії ЄС тепер спалахнули в Польщі», – Медведчук

Через жорстку політику економії, яку Євросоюз нав’язав Польщі, тисячі поляків вийшли на акції протесту. Україні потрібно враховувати досвід сусідньої країни, щоб уникнути повторення «польського сценарію». Про це в блозі повідомив Віктор Медведчук, лідер Громадського руху «Український вибір».

Він нагадав, що нещодавно, кажучи про кризу в Євросоюзі, багато людей ставили в приклад саме Польщу. Справа в тому, що цю країну криза в ЄС торкнулася у набагато меншій мірі, ніж інші європейські країни. Зокрема, з 2008 по 2009 роки економіка Польщі стала однією з небагатьох у світі, яка зуміла продемонструвати зростання. Крім того, польська економіка і після цього показувала непоганий приріст ВВП, який у 2011 році досяг позначки в 3,8 %, а в 2012 році -4,2 %. За прогнозами експертів, цього року ВВП Польщі повинен був досягти рівня 4 %.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

« У Старому Світі про Польщу заговорили , як про "європейський Китай"», – розповів Медведчук.

Проте, зазначає політик, масові протести, які охопили Польщу минулого тижня, показали всім, що зараз соціальна ситуація в країні далека від благополучної.

«Протестували сотні тисяч фермерів, медиків і вчителів. Причина – та ж сама, що і в інших європейських країнах, – таких як Греція, Португалія та Іспанія: нав’язаний Євросоюзом ззовні курс на жорстку економію, політика "затягування поясів", масові звільнення працівників у бюджетній сфері», – заявив Медведчук.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Безумовно, вважає політик, Україні потрібно врахувати досвід Польщі. На його думку, якщо українська влада буде слідувати ліберальним рекомендаціям ЄС, то повторення «польського сценарію» Україні уникнути не вдасться. Правда, в Україні це може пройти з більш серйозними наслідками.

«Справа в тому, що українська економіка, на відміну від польської, ще не досягла не тільки докризового рівня, зараз вона не "дотягує" і до показників 1990 року», – підсумував Медведчук.

За матеріалами: korrespondent.net

Читайте також: