fbpx
Політика

Росія і США домовилися щодо хімзброї в Сирії – Лавров

Глава МЗС Російської Федерації Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі завершили в Женеві непрості переговори з хімічної зброї в Сирії.

Нагадаємо, що глави зовнішньополітичних відомств Росії та США почали переговори щодо сирійської хімічної зброї в Женеві ще в четвер.

Варто відзначити, що представники Росії запропонували передати хімічну зброю, яке зараз перебуває в розпорядженні Сирії, під міжнародний контроль. Таку пропозицію підтримали і сирійська влада. Представники ООН і Білого дому заявили про намір розглянути таку пропозицію. Крім того, міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем запевнив, що Сирія, приймаючи ініціативу Росії, готова повністю відмовитися від своєї хімічної зброї та приєднатися до міжнародної конвенції про заборону цього виду зброї.

Читайте також:  Чому Ватикан ігнорує доктрину про «священну війну» РПЦ та Кремля?

Додамо, що зараз офіційний Вашингтон продовжує загрожувати Сирії застосуванням військової сили для здійснення удару по країні за передбачувану хімічну атаку в районі Дамаска. Незважаючи на це, президент США Барак Обама вирішив призупинити підготовку до початку операції в очікуванні закінчення дискусії з Росією.

Представники Євросоюзу вітали російську пропозицію і закликали до того, щоб всі зацікавлені сторони у відповідальному порядку підійшли до ініціативи Кремля. Офіційний Брюссель заявив, що зі свого боку готовий «допомогти будь-яким можливим способом» мирного врегулювання ситуації щодо Сирії.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Раніше повідомлялося, що озброєне крило опозиції в Сирії – Вільна сирійська армія – відкинула російську ініціативу про передачу сирійської хімічної зброї під контроль міжнародного співтовариства: «Вільна сирійська армія заявляє про свою категоричну відмову від російської ініціативи, яка передбачає міжнародний контроль над хімічною зброєю».

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: