fbpx
Політика

Екс-голова ЦВК Володимир Шаповал виступає проти проведення референдуму в Україні

  Екс – голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал виступає проти проведення найближчим часом референдуму в Україні.

"Я шукав би всі підстави зробити так, щоб референдум найближчим часом в Україні не відбувся", – заявив В. Шаповал в інтерв’ю, опублікованому в газеті "Україна молода" у п’ятницю.

"Моя позиція така: всеукраїнський референдум з будь-якого питання розколе суспільство, яке і так роз’єднане", – пояснив він.

Крім того, на його думку, закон "Про всеукраїнський референдум", є "як мінімум дискусійним, а взагалі, юридично не зовсім пристойним".

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

"І я б вказав опозиційним силам, що вони не приділили уваги цьому питанню. Президент недавно сказав, що будемо вносити зміни до цього закону. І це правильно – адже там є не тільки юридичні помилки, а й положення, які можуть викликати суспільно – політичні проблеми", – підкреслив екс -глава ЦВК.

Він звернув увагу на порядок формування комісій з референдуму, передбачений цим законом. "Порядок, закладений законом, коли їх формують місцеві влади, означає, що референдум буде проводитися виключно саме владою. А коли влада проводить референдум, вона завжди перемагає, незважаючи на можливе домінування в суспільстві протилежної думки. Такий висновок можна зробити з практики багатьох пострадянських країн", – зазначив В. Шаповал.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

"Посилатися на Швейцарію чи Америку і проводити паралелі – недоречна справа. У Швейцарії живуть швейцарці, і у них давно є референдум і відповідне ставлення до влади. А референдум в пострадянських країнах, як показує досвід, – це маніпулятивна річ. Маніпулювати нашими людьми поки дуже просто", – пояснив він.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: