fbpx
Політика

Берлусконі скаржиться в ЄСПЛ на позбавлення поста сенатора

Сильвіо Берлусконі, остаточно засуджений першого серпня за фінансове шахрайство до тюремного терміну, через своїх адвокатів подав позов до Європейського суду з прав людини.

Захист колишнього прем’єр – міністра Італії наполягає на тому, що позбавивши Берлусконі сенатського крісла, влада порушила статтю 7 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод "Покарання виключно на основі закону".

Текст статті говорить: "Ніхто не може бути засуджений за вчинення будь-якого діяння або за бездіяльність, яка на момент його вчинення національного або міжнародного права не є кримінальним злочином. Не може також накладатись покарання тяжче від того, яке застосовувалося на час вчинення кримінального злочину".

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

Крім цього, адвокати Берлусконі стверджують, що порушена також стаття 3 протоколу 1 про право на вільні вибори. В Італії постало питання про виключення Берлусконі з сенату у зв’язку з прийнятим урядом Маріо Монті законом, який забороняє балотуватися людям з вироками до тюремного ув’язнення на термін більше двох років.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Нагадаємо, формально Сильвіо Берлусконі отримав чотири роки, які відразу ж були скорочені до одного року за амністією. Адвокати Берлусконі стверджують, що оскільки на момент виборів їх підзахисний ще не мав остаточного вироку, цей закон до нього непридатний. Крім того, у Берлусконі є право оскаржити цей закон у Конституційному суді країни.

За матеріалами: ИТАР – ТАСС

Читайте також: