fbpx
Політика

Торгова війна РФ з Україною. Німеччина підтримує право Києва на свободу вибору – Павло Клімкін

  Позиція Берліна щодо "торгової війни" Москви з Києвом була чіткою – Україна повинна мати право на європейський вибір, повідомив посол України в Німеччині Павло Клімкін.

В ексклюзивному інтерв’ю агентству "Інтерфакс- Україна" український дипломат сказав: "Я проти того, щоб вживати військову термінологію в цьому відношенні. Термінологія часто починає жити своїм життям. Німецька ж позиція з цього приводу відома: спікер федерального уряду чітко заявив про важливість взаємодії України та Росії, в тому числі, і торгової. Одночасно він заявив, причому дуже чітко, що Україна повинна мати право на європейський вибір. І другий дуже важливий меседж , який він озвучив, полягає в тому, що в Берліні сподіваються в кінці листопада в Вільнюсі підписати Угоду про асоціацію. Всі ці меседжі були гранично однозначними" .

Відповідаючи на запитання, як погіршення двосторонніх відносин між Німеччиною і Росією впливають на відносини Києва і Берліна, П. Клімкін уточнив, що в багатьох ЗМІ пишуть про певне охолодження атмосфери відносин між Берліном і Москвою. Вказавши, що в історії німецько-російських відносин були "різні періоди", в них так само є й "об’єктивні фактори, наприклад лібералізація енергетичних ринків" .

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

"Довгострокові газові контакти завжди мали політичний вимір. Є фактор сприйняття певних моментів внутрішньополітичного розвитку в Росії. Однак у Німеччині сама ідея "пострадянського простору" і його бачення через одну призму, безумовно, пішла. І тому контекст відносин, у тому числі між Росією і Німеччиною, не впливає на стратегічне бачення Німеччиною європейської інтеграції України. Інша справа, повторюся, і це дійсно важливо, що стан енергетичних ринків загалом, і зокрема газового ринку в Європі, теж змінюється, тому в Німеччині змінюється бачення того, яким чином мають функціонувати ці ринки, і видимим доказом цьому є те, що ми зараз отримуємо газ з Німеччини, ми отримуємо його від німецької компанії RWE і отримуємо його за цінами, які нижчі за російські", – пояснив він.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Відповідаючи на питання, чи було самостійним рішення компанії або воно також частково було рішенням канцелярії (відомства федерального канцлера), П. Клімкін вказав, що "енергетика – це, в першу чергу, бізнес, і RWE – це один з найбільш великих трейдерів, в тому числі і газових трейдерів, на сьогодні в Європі".

"Тому в даному випадку головує бізнес , але у сфері енергетики цей бізнес невіддільний від політичного бачення, яким чином повинні розвиватися енергетичні ринки в Європі", – підкреслив посол.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: