fbpx
Політика

Військова операція проти Сирії. Євросоюз сподівається на політичне рішення сирійської кризи

  У Євросоюзі беруть до відома, але не коментують голосування у Великобританії щодо операції проти Сирії та рішення про розгляд цього питання Конгресом США, заявив у понеділок на брифінгу в Брюсселі Майкл Манн, офіційний представник глави європейської дипломатії Кетрін Ештон.

"Це питання держави – ​​члена ЄС і США, це їх внутрішнє питання" , – зазначив М. Манн.

"Пані Ештон підтримує контакти з усіма партнерами, в тому числі з США – в останні дні було кілька телефонних розмов з паном (американським держсекретарем Джоном – ІФ) Керрі, – і, зрозуміло, з державами – членами. Цього тижня вона зустрінеться з міністрами закордонних справ у Вільнюсі на неформальному Гімніхе (неформальній Раді ЄС у закордонних справах – ІФ)", – повідомив прес -секретар.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

За його словами, контакти будуть продовжені, і в ЄС підкреслюють, що європейський курс залишається незмінним в тому, що для сирійської кризи необхідно політичне рішення.

"Звичайно, ми найрішучішим чином засуджуємо недавні атаки із застосуванням хімічної зброї. Необхідно провести глибоке розслідування, і потрібно якомога швидше повернутися на шлях політичного рішення і спробувати провести переговори з виведення Сирії з цієї кризи" , – додав М.Манн.

Офіційний представник Єврокомісії Олів’є Байї у відповідь на прохання прокоментувати позицію голови ЄК Жозе Мануела Баррозу і виконавчого органу ЄС щодо сформованої навколо Сирії ситуації пояснив, що до компетенції Європейської комісії не входить формулювати позицію Євросоюзу з міжнародних питань, в тому числі щодо відносин з ООН, та з питань оборонної політики. Цим, зазначив він, займається Європейська зовнішньополітична служба під керівництвом К.Ештон.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Єврокомісія в рамках своїх повноважень здійснює надання допомоги біженцям і займається гуманітарною стороною кризи.

При цьому він висловив думку, що даний "конфлікт може знайти надійне рішення тільки в рамках політичного діалогу". Рішення, за його словами, повинні шукати держави – ​​члени ЄС та міжнародні інстанції, і в Брюсселі сподіваються, що їм це вдасться зробити.

Відповідаючи на запитання, він підтвердив, що Сирія не входить до офіційного порядку майбутньої зустрічі "двадцятки" в Санкт -Петербурзі. "Але російське головування G20 має прийняти рішення (про можливий розгляд пункту щодо Сирії – ІФ)" , – сказав О.Байі.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: