fbpx
Новини світу

РФ стурбована діями Євросоюзу, пов’язаними з реалізацією положень ТЕП – Сергій Лавров

  Росія серйозно стурбована діями Євросоюзу, пов’язаними з реалізацією положень "Третього енергетичного пакету ЄС" (ТЕП), який подається як елемент вдосконалення антимонопольного законодавства, заявляє глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"ТЕП вже призвів до накопичення проблем у практичному співробітництві – для російського бізнесу в Європі погіршується інвестиційна привабливість конкретних країн ЄС, зростають системні ризики. В окремих випадках ми маємо справу з фактичною експропріацією активів російських компаній. Якщо десь ми і могли очікувати подібних дій, то ніяк не в Євросоюзі. Подібні необачні кроки чреваті підривом довіри і здатні розхитати основи нашого партнерства", – йдеться в статті С.Лаврова "Росія-Євросоюз: перспективи партнерства в мінливому світі" для Journal of Common Market Studies Annual Review, яка опублікована на сайті МЗС РФ.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

"У випадку ж з ТЕП, який має ретроактивний характер і поширюється на інвестиції російських компаній у країнах ЄС, здійснені до прийняття цього документа, наші партнери пішли на порушення статті 34 діючої Угоди про партнерство і співробітництво Росія-ЄС, а також двосторонніх угод Росії з членами Євросоюзу про заохочення та взаємний захист капіталовкладень", – заявляє міністр.

За його словами, в Москві стурбовані розпочатим торік Єврокомісією антимонопольним розслідуванням щодо роботи "Газпрому", який вносить вагомий внесок у зміцнення енергобезпеки європейського континенту.

"Серед висунутих звинувачень є "нав’язування покупцям ціни на газ, заснованої на "нафтовій прив’язці". Але дана формула, розроблена, до слова, голландцями, досі ніким не оскаржувалася і застосовується іншими постачальниками газу до Європи. Якщо ж щодо "Газпрому" будуть прийняті санкції, то компанії буде складно працювати на ринках, де її відверто дискримінують", – зазначає міністр.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Він розраховує на позитивну реакцію ЄС на передані Єврокомісії на минулому 20-21 грудня 2012 року саміті Росія-ЄС у Брюсселі російські пропозиції щодо виправлення даної ситуації.

"Йдеться про укладання спеціальної угоди, яка дозволила б мінімізувати негативний ефект застосування ТЕП для нашого енергоспівробітництва. Новий імпульс зв’язків в енергетичній області покликана надати спільна "дорожня карта" Росія-ЄС з енергетики на період до 2050 року, підписана 22 березня 2013 року в Москві", – пише С.Лавров.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: