fbpx
Вторгнення Росії в Україну Новини світу

Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Палата представників США (одна з палат Конгресу, де більшість у республіканців) після понад піврічного блокування військової та фінансової допомоги Україні врешті схвалила такий потрібний Києву законодавчий пакет на понад 60 мільярдів доларів.

“За” проголосували 311 голосів за 218 необхідних. “Проти” – 112.

Це рішення ще не остаточне і потребує схвалення ще однієї палати Конгресу – Сенату. Проте там більшість мають демократи, які налаштовані швидко затвердити пакет.

Якщо усі процедури та підпис президента Джо Байдена відбудуться без зволікань, то вже з травня Україна зможе отримати перші партії допомоги, які зараз так потрібні на фронті.

Пакет допомоги Україні у США заблокували ще на початку жовтня 2023 року.

Ще деякий час США могли надавати Україні невеликі партії військової підтримки. Але вже навесні стало зрозуміло, що без американських грошей та зброї Київ опинився у критичній ситуації, на фронті тим часом виник величезний дефіцит.

Палата представників 20 квітня ухвалила пакет допомоги для України, Ізраїлю і Тайваню (і загалом усього Тихоокеанського регіону) від республіканського спікера Майка Джонсона.

Читайте також:  За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав ексдепутат-комуніст, який коригував ракетні удари по Запоріжжю

Сам Джонсон, який перед призначенням неодноразово висловлювався на підтримку України, багато місяців фактично блокував винесення на розгляд допомоги через складну ситуацію в Республіканській партії та позицію Дональда Трампа.

“Український” законопроєкт передбачає асигнування у розмірі $60,8 млрд. в частині допомоги Україні та регіональним партнерам для протидії Росії. Левову частку цих грошей освоїть американський військово-промисловий комплекс.

Оборонні видатки складають 49,9 млрд доларів: $23,2 млрд – поповнення товарів оборонного призначення та послуг, наданих Україні; $11,3 млрд – поточні американські операції в регіоні; $13,8 млрд. – закупівля сучасних оборонних систем, товарів та послуг.

Ще $9,5 млрд передбачені на економічну допомогу Україні, а $7,849 млрд – на економічну допомогу Україні, що може включати пряму бюджетну підтримку (окрім відшкодування пенсій).

Саме останні понад 7 мільярдів виділяються у формі позики, щоправда, влада США може її списати.

Також у проєкті міститься вимога до президента надати Україні далекобійні ракети ATACMS.

В окремих законопроєктах щодо Ізраїлю йдеться про 26 млрд, а Тайваню та всього регіону – 8 мільярдів.

Читайте також:  Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України, поскаржився на бідність і лякав угорців війною

Четвертий проєкт з пакета – додаткові заходи для протидії ворогам і зміцнення національної безпеки. Тут також йдеться про можливу конфіскацію активів Росії та направлення грошей на допомогу Україні.

До останнього моменту були сумніви, чи зуміють радикальні трампісти серед республіканців зірвати голосування чи навіть спробувати відставити Майка Джонсона.

Проте їм це зробити не вдалося, так само як і завалити проєкт правками, які могли б зірвати його ухвалення.

Тепер весь пакет з чотирьох проєктів має затвердити Сенат. Спочатку очікувалось, що він збереться після перерви 29 квітня.

Але, як вказують оглядачі, демократи, які мають там більшість, можуть зібратись позачергово для схвалення допомоги вже завтра і ухвалити закон до 23 квітня. Потім свій підпис має поставити президент Джо Байден.

У будь-якому разі, допомога для України має бути остаточно розблокована не пізніше кінця квітня.

У Пентагоні вже заявили, що без зволікань відправлять нові партії зброї Україні щойно Конгрес розблокує пакет допомоги.

Читайте також: