fbpx
Новини світу

Національна супутникова система зв’язку України готова на 70 % – ДКАУ

   Ступінь готовності української національної супутникової системи зв’язку (НССЗ), що створюється в рамках міжнародної кооперації за участю України, РФ і Канади, оцінюється на сьогоднішній день майже в 70 %.

 Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Державному космічному агентстві України (ДКАУ), хід виконання робіт за проектом було розглянуто в ході минулої в Києві наради за участю генерального підрядника – канадської MacDonaldDettwilerandAssociates (MDA), підрядника з виготовлення платформи супутника – ВАТ "Інформаційні супутникові системи імені Решетньова "(ІСС, РФ), підрядника щодо забезпечення послуг запуску супутника – ФДУП "Центр експлуатації наземної космічної інфраструктури" (РФ), замовника – ДКАУ, оператора першого національного супутника зв’язку "Либідь"- держпідприємства "Укркосмос", розробника і виготовлювача ракети-носія (РН) "Зеніт" – ДКБ "Південне", ВО "Південмаш" (обидва Дніпропетровськ), а також Національного центру управління та випробування космічних засобів (НЦУВКЗ, Євпаторія, АРК).

 "У ході наради розглядався хід створення НССЗ в цілому, виготовлення супутника та наземного комплексу з управління та надання пускових послуг. Станом на 7 серпня проект виконано на 65 %", – відзначають в ДКАУ.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

 Як зазначалося в ході наради, на сьогоднішній день модуль корисного навантаження і західно-африканська антена доставлені у ВАТ "ІСС" для інтеграції з платформою супутника, йде збірка і тестування платформи супутника. Також завершено випробування євро-української та індійської антен. Крім того, вже затверджено технічний проект послуг запуску, проведено огляд стану готовності матеріальної частини РН "Зеніт-2SБ80".

 "Йдуть роботи з підготовки наземної інфраструктури для розміщення наземного комплексу управління супутником (Євпаторія, АРК). Розпочато переговори з міжнародним супутниковим оператором Telespazio з використання альтернативної станції управління супутником", – повідомили в ДКАУ.

 За даними ДКАУ, планується, що супутник НССЗ "Либідь", який створюється на платформі Express 1000 HТ російської "ІСС", працюватиме на геостаціонарній орбіті в орбітальній позиції 48 градусів східної довготи з використанням трьох променів (по 10 транспондерів в промені): євро -українського, західно-африканського й індійського, які в загальній складності зможуть забезпечувати трансляцію до 900 телевізійних каналів.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Контракт між ДКАУ та канадською MDA на створення українського супутника зв’язку "Либідь" був підписаний у грудні 2009 року. Фінансування проекту забезпечується за рахунок кредиту канадського експортного агентства (EDS) у розмірі $ 254 600 000, залученого під гарантії уряду України влітку 2009 року. Договір про розміщення українського супутника на орбіті був підписаний у березні 2012 року держадміністраціями зв’язку України (Держспецзв’язку) і Франції.

 Запуск супутника планується забезпечити в грудні за допомогою української РН "Зеніт-3SLБФ" з космодрому "Байконур" (Казахстан). Управління супутником буде здійснювати НЦУВКЗ (Євпаторія, АРК).

  Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: