fbpx
Новини світу

Між Росією і Україною немає ніякої торгової війни в сфері продовольства – Сергій Данкверт

  Ніякої торгової війни в сфері продовольства між Росією і Україною немає, переконаний керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт.

"Нещодавно вивчив моніторинг української преси, багато розмов про те, що між нашими країнами йде торгова війна, хочу заспокоїти – ніякої торгової війни в сфері продовольства немає, йде звичайна контрольна робота", – заявив С.Данкверт "Інтерфаксу".

Россільгоспнагляд не раз обмежував ввезення української продукції тваринництва через недотримання російських ветеринарних вимог. "Але це звичайна практика, були випадки, коли ветслужба України і сама вводила обмеження на експорт деяких видів продукції", – сказав він.

За його словами, за останній час між ветслужбами Росії та України налагоджено конструктивний діалог. "Тому не треба створювати проблему там, де її немає", – підкреслив глава Россільгоспнагляду.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

С.Данкверт відзначив, що аналогічні відносини сформувалися у Россільгоспнагляду і з ветслужбою Білорусі. Нещодавно російська служба поінформувала білоруських колег про те, що в ході моніторингу продукції Борисівського та Міорського м’ясокомбінатів, а також компанії "Савушкін продукт" були виявлені бактерії групи кишкової палички.

Однак у білоруській компанії не виключають, що перевірений Россільгоспнаглядом сир був підробленим.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" у ВАТ "Савушкін продукт", нещодавно служба безпеки компанії та відділ економічної безпеки і протидії корупції ГУ МВС Росії по Московській області розкрили факти фальсифікації продукції "Савушкін продукт" на ринку Росії. Компанія почала власне розслідування за фактом виявлення кишкової палички.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Як заявив С.Данкверт, занепокоєння білоруських виробників зрозуміле, "це удар по іміджу компанії". "Тому ми закликаємо колег проводити розширений моніторинг експортованої продукції з тим, щоб можна було порівняти наші та їхні результати", – заявив він.

С.Данкверт також повідомив, що після вступу Росії до СОТ і певної лібералізації доступу імпорту на російський ринок Россільгоспнагляд посилив моніторинг ввезеної продукції. "Як показала практика, він дає хороші результати, ми вважаємо моніторинг основою для забезпечення харчової та епізоотичної безпеки країни", – заявив він.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: