fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Удар по Сирії. Іран може готувати заходи проти США

  США перехопили наказ від Ірану на адресу бойовиків в Іраку, щоб ті у випадку початку американських ударів по Сирії атакували посольство США в Багдаді та інші пов’язані з США цілі, повідомляє The Wall Street Journal.

Американські військові намагаються передбачити, які у відповідь акції можуть вжити сирійці, іранці та їх союзники в разі початку операції проти Дамаска.

Зокрема, вони уважно стежать за іранським флотом невеликих швидкохідних судів в Перській затоці, де знаходяться американські бойові кораблі. Американські офіційні особи побоюються також , що "Хезболла" може атакувати посольство США в Бейруті.

Затримка з початком операції, що виникла через несподіване рішення президента Барака Обмами отримати добро на неї з боку конгресу, підвищує шанси на скоординовані дії у відповідь груп, пов’язаних з сирійським президентом Башаром Асадом, вважає газета.

New York Times пише, що тим часом Білий дім дав вказівку Пентагону розробити розширений список цілей у Сирії. Це стало реакцією на дані розвідки, згідно з якими уряд Асада здійснює перегрупування військ і техніки, які використовувалися для хімічних атак.

Крім ударів за допомогою ракет морського базування, тепер йдеться і про застосування авіації. Спочатку в список потенційних цілей входили приблизно 50 міст, тепер цей список також може бути розширений, пише газета.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

Білий дім за минулий тиждень зміг заручитися підтримкою лідерів конгресу, резолюцію щодо Сирії схвалив профільний комітет Сенату, проте в цілому єдності думок щодо необхідності удару по Сирії в США немає. Серед союзників США також виявилося небагато бажаючих приєднатися до операції.

"Ми ведемо численні переговори в закритому режимі щодо готовності країн брати участь (в операції в Сирії – ІФ) в тій або іншій ролі. Йдеться про військову, публічну, а також фінансову підтримку", – повідомила в четвер на брифінгу представник держдепу США Джен Псакі.

Відповідаючи на питання про те, які країни публічно підтримали можливу військову операцію США в Сирії, Дж.Псакі згадала Австралію, Албанію, Канаду, Данію, Францію, Польщу, Румунію, Туреччину, а також Косово.

У той же час ввечері в четвер на вечері лідерів країн "двадцятки" в Санкт -Петербурзі були очевидні розбіжності серед країн G20.

Кількість прихильників і противників поспішних дій розділилася приблизно порівну, повідомив журналістам прес -секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Щодо обговорення сирійської тематики, то в ході вечері підтвердилася розбіжність лідерів в думках. Ряд держав відстоював точку зору про необхідність прийняття поспішних заходів, не дивлячись ні на які легітимні міжнародні органи. Цілий ряд інших держав закликав не девальвувати міжнародне право і не забувати про те, що тільки Рада безпеки ООН у праві приймати рішення про застосування сили", – сказав Д. Пєсков.

Читайте також:  СБУ і Нацполіція знешкодили на Прикарпатті наркосиндикат, який торгував важкими психотропами

Генсек ООН Пан Гі Мун у своєму зверненні до лідерів G20 виступив проти військового вирішення сирійського конфлікту і розкритикував збройові поставки сторонам конфлікту .

"Кожен день ми втрачаємо життя невинних людей. Поставка зброї тій чи іншій стороні не відповідь. Тут немає військового рішення", – сказав Пан Гі Мун.

Китай висловлює побоювання, що розширення конфлікту в Сирії негативно позначиться на стані світової економіки.

Італійський прем’єр Енріко Летта заявив, що будь-яка військова операція збільшить волатильність фінансового ринку. "Нам не потрібна волатильність, нам потрібна стабільність", – цитує його агентство Bloomberg.

23 вересня Обама повинен виступати на Генасамблеї ООН, і у випадку, якщо удари по Сирії будуть нанесені безпосередньо перед цим або під час сесії, це може посилити хвилю критики на адресу Вашингтона, говорять експерти.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: