fbpx
Економіка

Україна знизить ввізні мита на нові автомобілі?

Верховна Рада України пропонує знизити ставки ввізного мита на нові легкові автомобілі, опустивши їх до 5 % з нинішніх 6 %. Відповідний законопроект Кабінету міністрів вже підтримало 365 народних депутатів.

Як повідомив доповідач з питання зниження мит на автомобілі, глава комітету з питань митної та податкової політики Віталій Хомутинник, вищевказаний документ був розроблений для виконання Україною зобов’язань перед СОТ.

Нагадаємо , що в законопроекті передбачається зменшення ставок ввізних мит на деяких консервованих або готових ракоподібних, молюсків та інших водних безхребетних – з 20 % до 15 %. Планується зниження ставки на ввезення приготовлених або консервованих фруктів, горіхів і інших їстівних частин рослин без додавання цукру і спирту – з 15 % до 10 %. Варто відзначити, що на «урізання податку» можуть потрапити і моторні транспортні засоби, які обладнані для тимчасового проживання людей – з 6 % до 5 %, а також нові автомобілі легкові ( робочий об’єм двигуна більше 3000 куб. мм) – з 6% до 5%.

При цьому, як сказано в пояснювальній записці до цього законопроекту, прийняття не знизить доходи держбюджету України, оскільки ставки ввізних мит, передбачені ним, в даний момент вже діють.

Раніше лідер парламентської фракції «Партії регіонів» Олександр Єфремов повідомив, що законопроект про внесення деяких змін до митного тарифу України входить до переліку «євроінтеграційних законів».

Сьогодні стало відомо, що ЄС звинувачує Росію і Україну, а також низку інших держав, у створенні перешкод для міжнародної торгівлі. Головним чином критика стосується збільшення ввізних мит. Стурбованість офіційного Брюсселя викликало, зокрема, прийняття українським парламентом закону про утилізаційний збір з автомобілів-іномарок.

За матеріалами: УНН

Читайте також: