fbpx
Новини світу

Держдума Росії скасувала вибори за партійними списками в Петербурзі та Москві

 Депутати Державної думи Росії у другому читанні прийняли законопроект, який надає Санкт – Петербургу і Москві право вибирати свої парламенти тільки по одномандатних округах. Даний законопроект був підтриманий 236 депутатами, 198 проголосували проти. Пряма трансляція засідання парламенту велася на офіційному сайті Держдуми.

 З урахуванням внесених поправок після першого читання документа, в інших російських регіонах за пропорційною системою виборів (за партійними списками) пропонується обирати не менше 25 % складу парламентів. Конкретна кількість депутатських місць, які розподілятимуться за партійними списками, встановлюється кожним суб’єктом Федерації.

 У схваленій 11 вересня 2013 року  у першому читанні версії законопроекту не передбачалися виключення для Санкт – Петербурга і Москви. На даний момент для всіх суб’єктів Російської Федерації діє правова норма, відповідно до якої не менше половини складу регіональних парламентів вибирається за партійними списками.

Читайте також:  Вбиті росіянином у Німеччині українці були військовослужбовцями ЗСУ, які проходили реабілітацію після поранень

 Згідно з міським законодавством, зараз до Московської міської думи за партійними списками обирають 23 з 45 депутатів, а в пітерські законодавчі збори за пропорційною системою виборів обирають всіх 50 депутатів.

 У версії законопроекту, яка була прийнята у другому читанні, передбачається, що регіони Федерації зможуть відмовитися від пропорційної системи виборів до місцевих парламентів і на муніципальному рівні. Зараз у міських округах і муніципальних районах, в парламентах яких засідають 20 і більше депутатів, за пропорційною системою вибирають не менше половини представницького органу.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Депутатами також було внесено пропозицію підняти так званий «прохідний бар’єр» для політичних партій, які беруть участь у муніципальних виборах. Мінімальний відсоток голосів виборців, який партії необхідно набрати для отримання місць у парламенті, підняли з існуючих 5 до 7 відсотків.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: