fbpx
Новини світу

Голова розвідки Саудівської Аравії заявив про «істотний перегляд» відносин зі США

 Голова розвідки Саудівської Аравії принц Бандар бін Султан у розмові з низкою дипломатів Заходу заявив, що його держава незабаром «суттєво змінить зовнішньополітичний курс», переглянувши свої стосунки зі Сполученими Штатами Америки. Про заяву принца Бандар бін Султана повідомляють сьогодні ЗМІ, посилаючись на добре поінформоване джерело.

 За словами принца Бандара, дане рішення викликане тим, що американський уряд відмовляється рахуватися з інтересами Саудівської Аравії на Близькому Сході. Зокрема, принц висловив невдоволення бездіяльністю американців в Сирії, нездатністю США домогтися прогресу у вирішенні ізраїльсько – палестинського конфлікту і відсутністю підтримки Ер – Ріяда, який придушив повстання шиїтів у Бахрейні. Крім того, Саудівський уряд вкрай роздратований процесом поліпшення відносин між Іраном і країнами Заходу. Зазначимо, Іран є головним суперником Саудівської Аравії в Перській затоці.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Джерело журналістів, яке близьке до Саудівської правлячої родини, зазначило, що розворот у бік від американської влади буде «дійсно серйозним», оскільки Ер- Ріяд більше не хоче опинятися в ситуаціях, де він залежатиме від дій або бездіяльності США.

 У зв’язку з новою ситуацією дипломати королівства вже отримали вказівки різко зменшити свої контакти з колегами з США, звівши їх до необхідного мінімуму. Також Саудівська Аравія вже почала пошуки альтернативи США в якості головного партнера в нафтовій галузі і основного постачальника озброєнь для своєї армії.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

 Чи є такий зовнішньополітичний поворот особистою ініціативою самого принца або він тільки транслює волю короля Абдулли, поки не зовсім зрозуміло. У дипломатичних колах Бандар бін Султан відомий як один з довірених людей і найближчих соратників монарха, який володіє достатньою самостійністю у прийнятті важливих рішень для країни.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: