Ердоган та Орбан ведуть власну гру у НАТО. Які це може мати наслідки для України

Сьогодні офіційна делегація президента Туреччини Реджепа Таїп Ердогана прибула з візитом в столицю Угорщини, де турецький лідер зустрівся з прем’єром Віктором Орбаном. Треба відмітити, що це вже другий візит Ердогана до Угорщини протягом 2023 року, але вже ні для кого не секрет, що ці двоє йдуть на зближення один з одним не просто так, а переслідують власні політичні інтереси.

Угорсько – турецькі відносини не були ніколи простими, і це справедливо, адже є історичні події, які не сприяють цьому. Війни між Османською Імперією та Королівством Угорщина залишили відбиток в генетичній пам’яті як турків, так і угорців, але станом на сьогодні можна відверто сказати, що зараз ці відносини на найвищому рівні за всю свою тривалу історії взаємовідносин.

Угорщина та Туреччина – це дві країни НАТО, які з блоку мають чи не найкращі відносини з країною терористом РФ і її диктатором. За останній рік ці дві країни значно підвищили товарообіг між собою, посилили співпрацю в енергетичній сфері та оборонній галузі, зокрема цього року розпочалося виробництво турецької бронетехніки на території Угорщини. Спільна позиція щодо розширення НАТО! Угорщина та Туреччина стали основними сторонами щодо прийняття до НАТО Фінляндії та Швеції. Анкара пояснює свою незгоду через “утиски” мусульман у цих країнах, а Будапешт і причини не може назвати, але як в НАТО, так і поза військовим блоком всі добре розуміють, що така позиція сформована через таємні домовленості автократів Ердогана та Орбана з військовим злочинцем путіном.

Related Post

Чим схожа політика Орбана та Ердогана? Що один лідер, що другий, вони не приховують своїх імперських поглядів. Так, і сьогоднішня Угорщина, і Туреччина мають територіальні претензії до своїх сусідів, влаштовують на території інших країн політичні ігри та маніпуляції. Для прикладу, в українському Закарпатті Будапешт створив підконтрольну собі партію угорців “КМКС”, лідер якої Василь Брензович підозрюється в держзраді та переховується в Угорщині. Що Орбан, що Ердоган ведуть і недемократичну політику всередині своїх держав, зокрема є утиски на опозицію та ЗМІ.

На думку експертів – міжнародників, такий союз не несе нічого доброго для України та негативно впливає на внутрішній клімат всередині НАТО, але зазвичай і не тривають вони довго, і завершуються скандалами та ворожнечею.

Leave a Comment