Орбан виступив проти початку переговорів про вступ України до ЄС та нагадав Брюсселю про «борг»

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський СОюз не повинен починати переговори про вступ України до блоку, наголомивши, що це «чітка позиція» Угорщини щодо цього питання.

Про це повідомляє Reuters.

«Переговори про членство не повинні починатися, це чітка позиція Угорщини», — сказав Орбан.

Він також додав, нібито Брюссель «винен Угорщині гроші», маючи на увазі призупинення постачання Євросоюзом коштів Угорщині через недотримання країною принципів верховенства права.

Глава угорського уряду також підкреслив, нібито позиція Угорщини «не є предметом бізнес-угоди» та «не пов’язана з питанням коштів, які Угорщина має право отримати».

8 листопада Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна виконала «понад 90%» необхідних кроків, окреслених Єврокомісією торік, особливо відзначивши судові реформи та зусилля в боротьбі з корупцією. У Брюсселі очікують, що Україна і Молдова завершать роботу над реформами до березня 2024 року.

Related Post

Очікується, що в середині грудня Єврорада ухвалить рішення, чи починати переговори про членство з Україною. Таке рішення вимагає одностайності усіх 27 членів блоку, проте Угорщина може зашкодити його ухваленню.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляв, що Україна «принесе в Євросоюз війну», тому поки «не підходить для членства в ЄС». Тому, на його думку, Україну можна прийняти тільки після досягнення миру.

7 листопада політичний директор прем’єра Угорщини Балаш Орбан заявив, що уряд Орбана погрожує накласти вето на початок переговорів з Україною щодо вступу до Європейського Союзу, зокрема, через «порушення прав угорської меншини».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на погрози Угорщини, заявивши, що країна «принципово просуває питання нацменшин саме в угорському баченні», і закликавши «розв’язувати проблеми в міру їх надходження».

Пізніше віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомила, що Україна надала Угорщині детальну дорожню карту того, як можна вирішити суперечки з питання нацменшин.

Leave a Comment