fbpx
Міжнародна економіка

Перевізники Польщі заблокували пункти пропуску з Україною

Польські перевізники повністю заблокували проїзд вантажного автотранспорту на двох пунктах пропуску на кордоні з Україною. “Станом на зараз “Ягодин – Дорогуськ” – блокується виїзд з України та виїзд із Польщі. Тобто пункт пропуску заблокований повністю. “Краківець – Корчова”. Виїзд з України ще можливий, заїхати в Україну – ні. “Рава-Руська – Гребенне”. За останньою інформацією від наших прикордонників, перевізники заблокували і виїзд від нас. Тобто рух заблокований повністю також”, – зазначив Сергій Деркач.

“На всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирських транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину”, – наголосив Деркач.

Він уточнив, що 7 листопада до Польщі через “Ягодин” виїхали 33 вантажівки, через “Краківець” – 265, через “Раву-Руську” – 203.

Деркач також запевнив, що українська сторона перебуває у постійній комунікації з командою Міністерства інфраструктури Польщі для вирішення ситуації.

Читайте також:  Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України, поскаржився на бідність і лякав угорців війною

6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною. 

Український посол у Польщі Василь Зварич назвав блокаду “болісним ударом у спину Україні” і закликав припинити її.

Ключова вимога польських перевізників – повернення системи видачі дозволів для роботи в ЄС українських перевізників.

Після початку повномасштабної війни з РФ Євросоюз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки і на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року.

Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога –  посилення правил перевезень за ЄКМТ, сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Трьохгодинні переговори між представниками польського уряду та перевізників закінчилася без домовленостей і вони налаштовані продовжити блокувати рух товарів через кордон з Україною.

Один з представників перевізників заявив, що вони “не почули ніяких пропозицій, пов’язаних зі своїми вимогами”, тоді як ще один висловив сподівання, що зустріч стане поштовхом до того, що ці вимоги виконають.

Державний секретар Рафал Вебер сказав, що польський уряд не може на вимогу перевізників відновити вимогу дозволів для українських перевізників, тому що це рішення на рівні Брюсселя, та що Варшава намагається об’єднати довкола себе інші країни для лобіювання у цьому питанні.

Він також заявив, що говоритиме з Києвом щодо відновлення порожніх смуг на пунктах пропуску для вантажівок, які повертаються до Польщі, та про електронну чергу.

Читайте також: