fbpx
Право Україна

Земельні відносини в умовах воєнного стану

Земельні відносини

З метою врегулювання земельних відносин на період воєнного стану Верховною радою України прийнято Закону України від 24.03.2022 року за № 2145-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

13 квітня 2022 року за участю експертів земельних відносин в Україні та було проведено вебінар на тему “Земельні відносини в умовах воєнного стану”, за підтримки USAIDE АГРО.

Під час вебінару, Тарас Висоцький –  перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України , наголосив: «Ціллю та обов’язковою умовою нашої швидкої перемоги є можливість максимально вирощувати сільськогосподарську продукцію на всіх землях сільськогосподарського призначення. В цьому є декілька стратегічних цілей, в першу чергу це забезпечення продовольчої безпеки, уникнення будь якого ризику голоду, наразі ми бачимо, що цього ризику не має. Прийнятий Закон надає можливість максимального використання кожного клаптика земель сільськогосподарського призначення де не йдуть активні бойові дії і можна вирощувати сільськогосподарську продукцію».

Також, під час вебінару, фахівець з питань земельної політики, землеустрою, оцінки земель, земельного кадастру, дозвільної системи та земельного права, Андрій Мартин зазначив, що всі норми передбачені лише в умовах воєнного час, вони сфокусовані на те щоб зараз у 2022 році провести посівну компанію. Із поверненням до мирного життя держава повернеться до мирних процедур врегулювання земельних відносин.

Законом (№2145-ІХ) передбачено, що відповідні договори, а саме договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення, вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Читайте також:  Закарпатська журналістка Кобулей привітала попа-сепаратиста Дмитра Сидора з Днем Народження

Передача в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (крім тих, що перебувають у постійному користуванні осіб, які не належать до державних, комунальних підприємств, установ, організацій), а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до одного року здійснюється на таких умовах:

– розмір орендної плати не може перевищувати 8 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що визначається від середньої нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;

– орендар земельної ділянки не має права на:

  • компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки;
  • поновлення договору оренди землі, укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря;
  • передачу земельної ділянки в суборенду;
  • встановлення земельного сервітуту;
  • зміну угідь земельної ділянки;
  • будівництво на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд);
  • закладення на земельній ділянці багаторічних насаджень;
  • переважне право на купівлю орендованої земельної ділянки у разі її продажу;
  • відчуження, передачу в заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою;
  • поділ земельної ділянки, об’єднання її з іншою земельною ділянкою;
  • використання для власних потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об’єктів, а також інших корисних властивостей землі;
  • зміну цільового призначення земельної ділянки;
Читайте також:  Два роки тому на війні Герой України Віктор Оцерклевич

– договір оренди земельної ділянки укладається лише в електронній формі, та засвідчується кваліфікованими електронними підписами орендаря і орендодавця;

– передача в оренду земельної ділянки здійснюється без проведення земельних торгів;

– формування земельної ділянки з метою передачі її в оренду здійснюється без внесення відомостей про таку земельну ділянку до Державного земельного кадастру (державної реєстрації) та присвоєння їй кадастрового номера, на підставі технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель, яка розробляється за рішенням органу, уповноваженого передавати земельну ділянку в оренду, та затверджується таким органом.

Відповідно до Закону договір про передачу права землекористування, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору підлягає державній реєстрації, що здійснюється районною військовою адміністрацією у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Книга реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану ведеться районною військовою адміністрацією у паперовій та електронній формах.

Наказом Мінагрополітики від 11.04.2022 № 219 затверджено форму Книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану.

Як практично заповнюються і ведуться Книги реєстрації, під час вебінару, розповів Євгеній Бердник – юридичний радник програми USAID АГРО.

Нагадуємо, що з початку військової агресії Російської Федерації, в Україні були відключені всі державні реєстри в тому числі Державний земельний кадастр.

Читайте також: