fbpx
Право Україна

Договори позики чи кредити на період воєнного стану

Кредит

На період воєнного стану договори позики чи кредиту не припинені та діють, сплачувати відсотки потрібно.

Війна не є підставою для зміни чи розірвання укладених договорів. Тобто,  вони продовжують діяти на умовах, що сторони узгодили при підписанні. Це зокрема узгоджується із статтею 525, 526 Цивільного кодексу України.

Втім, 17 березня 2022 року набрав чинності Закон України від 15.03.2022 року за №2120-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”, що частково є застосованим до кредитних правовідносин. Так, відповідно до його положень, до боржника не застосовуються штрафні санкції у вигляді пені чи штрафу за цей період та 30 днів після припинення чи скасування воєнного стану.

Читайте також:  СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгвардію в Криму

Тобто, у разі невиконання зобов’язання чи неналежного його виконання, відповідальність за це не застосовується. Але, відсотки, відповідно до договору продовжують нараховуватися.

Як діяти:

1. Якщо за умовами Вашого договору Ви повинні повідомити іншу сторону про виникнення форс мажору, то для “чистоти” Ваших дій по договору слід це зробити. Втім, навіть у разі, якщо цього Ви не зробите, то в будь-якому випадку, це питання вже врегульовано на законодавчому рівні.

2. Щодо оплати по кредиту, то маєте два варіанти:

– сплачувати у розмірі, який Вам дозволяє ситуація. І в майбутньому сума боргу буде меншою.

Читайте також:  СБУ повідомила про підозру у державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука

– звернутися письмово до банку щодо надання кредитних канікул чи встановлення іншого графіку погашення коштів.

Слід зазначити, що у випадку “надання кредитних канікул” відсоткова ставка дорівнює 0, тобто якщо банк продовжує нараховувати відсотки, то кредитні канікули не надано.

Підсумок: воєнний стан не надає право боржнику відмовитися від виконання взятого на себе зобов’язання. Однак якщо таке зобов’язання не буде виконане або боржник виконає його неналежним чином, то відповідальність у вигляді штрафних санкцій за це не настає.

Статтю підготовлено по матеріалам Безкоштовна допомога правників.

Читайте також: