fbpx
Економіка

Геннадій Зубко заявив, що Україна здатна зменшити споживання газу з 18 млрд кубів газу до 9

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розповів, що програмою «теплі кредити» вже скористалися приблизно 650 тисяч домогосподарств. За обсягом, це, приблизно, як місто Рівне, Житомир Вінниця.

Про це повідомляє Урядовий портал.

За його словами, ця програма має дуже великий попит серед населення, але з іншого боку ми повинні чітко розуміти її ефективність. Тому завдання Фонду енергоефективності – верифікація цих проектів і подальший моніторинг енергоспоживання багатоповерхівок, у яких впроваджено енергоефективні заходи за рахунок програми.

«Зараз країна споживає 18 мільярдів кубів газу, а практично можемо зменшити цю цифру до 9. Яким чином? Розроблена нами маршрутна карта дуже проста. Програма «теплі кредити», яка співфінансує тільки оплату будівельних матеріалів, вікон, дверей, радіаторів і газових котлів залишиться здебільшого працювати для приватного сектору. А щодо багатоповерхового сектора – нам треба рухатися до ефективної економії кожної вкладеної копійки. І це вже питання державної установи «Фонд енергоефективності», – зазначив Геннадій Зубко.

Також він додав, що у понеділок було підписано угоду між Фондом енергоефективності та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), яка дає старт фінансуванню програм енергоефективності в багатоквартирних житлових будинках, у яких створено ОСББ.

«Ключовий клієнт Фонду енергоефективності – це багатоповерховий будинок, де управління спільною власністю здійснюється управителем або ОСББ. Чому він? Тому що, на жаль, саме ці домогосподарства перебувають під монопольним впливом теплопостачальних компаній і яким вкрай необхідно зменшувати своє енергоспоживання. Разом з нашими міжнародними партнерами Фондом енергоефективності затверджена грантова політика, яка передбачає співфінансування від 20 до 50% на впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхівках. Мінімально – це встановлення ІТП, максимально – це повна тепломодернізація будинку з заміною інженерних мереж. Мета модернізації й реновації – підвищення якості споживання, у тому числі можливість отримувати якісну температуру і послуги. Це також веде до збільшення вартості житла до 20-25%. І, найголовніше, особливо якщо ми кажемо про старий житловий фонд, ми збільшуємо тривалість життя будинку. Цю історію модернізації житла пройшли багато країн», – розповів Геннадій Зубко.

Раніше прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на газ в Україні знижуються третій місяць поспіль – за вольовим рішенням Уряду і згідно зі світовими тенденціями.

Читайте також: