fbpx
Економіка

У 2020 році зарплата всіх освітян зросте від 20% до 70%

У середу, 10 липня 2019 року, на засіданні Уряду було прийнято постанову, яка передбачає збільшення оплати праці для всіх освітян від 20 до 70% вже наступного року, а також поетапне продовження підвищення зарплати для них до 2023 року.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Ми сьогодні запропонували абсолютно нову систему оплати праці, яка буде стимулюючою і яка буде початком гарної системи винагороди для українського вчителя. Тобто це буде вже не питання єдиної тарифної сітки, де є багато прив’язок, які не дають нам вивести українського вчителя на достойний рівень оплати праці. Ми запропонуємо нову систему. Сьогодні Уряд її розгляне, і ми її ухвалимо. І це буде означити, що вже з січня 2020 року українські вчителі отримають підвищення заробітної плати від 20 до 70 відсотків», – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Лілія Гриневич, доповідаючи це питання, наголосила, що особливий акцент буде зроблено на підвищення оплати праці молодих вчителів, дошкільників та майстрів виробничого навчання у закладах профосвіти.

«Ми створимо окремі умови оплати праці, які більше віддзеркалюють потреби освітньої системи в Україні. Керуючись цією метою та Законом «Про освіту», що був прийнятий 2017 року, ми вирішили прив’язку зробити для оплати праці вчителів до прожиткового мінімуму, який змінюється та віддзеркалює економічну ситуацію в країні», – пояснила Міністр.

Вона підкреслила, що в прикінцевих положеннях Закону «Про освіту» зазначено, що до 2023 року найменший посадовий оклад освітян має зрости до 4 прожиткових мінімумів.

Вже з 1 вересня 2020 року ця реформа також торкнеться працівників вищої освіти та науки, і в них також зарплати зростуть від 10 до понад 60%.

З 1 вересня 2019 також буде збільшено на 10% зарплату для тих освітян, кому відповідне збільшення не зробили 1 січня 2018 року.

«Справа в тому, що 2018 року зарплата усіх педпрацівників, що оплачується з освітньої субвенції, зросла більш ніж на 20%. Решта освітян отримала збільшення лише на 10%. Зараз ми закриваємо цю різницю, і вже з 1 вересня 2019 року дошкільники, позашкілля, профосвіта (окрім вчителів, що оплачуються з субвенції. – Ред.) та фахова передвища отримає зростання на ці 10%», – розповіла Лілія Гриневич.

Читайте також: