fbpx
Економіка

Андрій Коболєв відповів на критику Гройсмана стосовно персональної відповідальності за проходження опалювального сезону

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв прокоментував заяву прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана стосовно персональної відповідальності керівництва НАКу за наповнення газових сховищ для проходження опалювального сезону, а також забезпечення транзиту палива по українській газотранспортній системі.

Про це він написав на свої сторінці в Facebook.

По-перше, я згоден з тезою про відповідальність керівника Нафтогазу за закачування газу до підземних сховищ.

Понад те, вважаю це для себе пріоритетом.

Адже, тільки накопичивши у сховищах близько 20 млрд куб.м., ми гарантуємо стабільне проходження опалювального сезону навіть при перериванні Росією транзиту з 1 січня. Цим ми також забезпечимо сильну позицію у переговорах з Газпромом.

Я несу за це відповідальність як керівник державної компанії та як громадянин України.

“Яка ситуація з закачуванням сьогодні? Наразі в сховищах України 13,8 млрд куб.м. газу, йде інтенсивне закачування. До 15 жовтня нам потрібно вийти на цільовий обсяг 20 млрд куб.м. Тобто, за 100 днів необхідно закачати більше 6 млрд куб.м. Щодня ми повинні закачувати до сховищ близько 60 млн куб.м. газу. Зупинятися не можна, затримка на день-два зірве виконання графіку і надолужити відставання вже буде неможливо.

Якщо на початок опалювального сезону у сховищах не буде 20 млрд куб.м. – це величезний ризик техногенної катастрофи. Того, що Україна, без перебільшення, замерзне.

Що необхідно для вчасного закачування? Потрібні кошти. Зараз Нафтогаз стоїть перед вибором: або заплатити рекордні дивіденди (плюс 60% до 30%, які ми вже заплатили) та залишитися без газу в сховищах; або відтермінувати виплату додаткових дивідендів, але закачати необхідні обсяги газу.”, – заявив він.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Крім того, Андрій Коболєв зауважив, що Нафтогаз обрав другий шлях.

“Заморозити країну та програти нову газову війну – вважаємо неприйнятним. Я готовий за це рішення нести персональну відповідальність.

Водночас, ми працюємо над залученням додаткових коштів на зовнішньому ринку – це дозволило б забезпечити як закупівлю газу, так і наступну виплату додаткових дивідендів. Нафтогаз намагався вийти на ринок єврооблігацій ще у травні, але, на жаль, не отримали дозволу. Наразі все готове для виходу на ринок – ми можемо це зробити вже наступного тижня. Потрібен тільки дозвіл профільних міністерств.”, – резюмував Коболєв.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Підсумовуючи – Нафтогаз робить все можливе, аби виконати всі без винятку завдання акціонера. Але понад усе для нас – безпека громадян. Якщо на одній шальці терезів питання мого персонального контракту, а на іншій – безпека громадян, я обираю останнє.

Читайте також: