Законопроект щодо кримінальної відповідальності для «злодіїв в законі» відхилений Верховною Радою

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення кримінальної відповідальності для «злодіїв в законі» і посилення відповідальності за злочини, вчинені злочинними угрупованнями)» (№1188).

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення рішення проголосувало лише 183 (при необхідних 226) із 316 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Не голосували в повному складі фракції «Опозиційний блок» і Радикальна партія, яка блокувала трибуну, група «Воля народу», з групи «Відродження» «за» проголосував лише один депутат. Також парламент не підтримав пропозицію про повернення законопроекту на повторне перше читання, таким чином законопроект вважається відхиленим.

Related Post

Народний депутат Антон Геращенко (фракція «Народний фронт») на засіданні парламенту зазначив, що в українському законодавстві сьогодні немає детального визначення поняття «злодій в законі», і в результаті цього такі особи «практично недосяжні для притягнення їх до відповідальності, оскільки, як правило , вони особисто не здійснюють правопорушень, але при цьому керують діяльністю злочинних груп».

За його словами, цим законопроектом вводиться визначення «злодій в законі» за прикладом грузинського законодавства, що дозволить притягати до кримінальної відповідальності таких осіб. Геращенко зазначив, що переважна більшість так званих «злодіїв в законі» колишнього СРСР перебували в Росії і Грузії, але в зв’язку з тим, що в цих країнах приналежність до «злодіїв у законі» криміналізована, більшість з них були змушені бігти, і знайшли притулок і кримінальний заробіток в Україні.

Leave a Comment