fbpx
Право

Законопроект щодо кримінальної відповідальності для «злодіїв в законі» відхилений Верховною Радою

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення кримінальної відповідальності для «злодіїв в законі» і посилення відповідальності за злочини, вчинені злочинними угрупованнями)» (№1188).

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення рішення проголосувало лише 183 (при необхідних 226) із 316 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Не голосували в повному складі фракції «Опозиційний блок» і Радикальна партія, яка блокувала трибуну, група «Воля народу», з групи «Відродження» «за» проголосував лише один депутат. Також парламент не підтримав пропозицію про повернення законопроекту на повторне перше читання, таким чином законопроект вважається відхиленим.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Народний депутат Антон Геращенко (фракція «Народний фронт») на засіданні парламенту зазначив, що в українському законодавстві сьогодні немає детального визначення поняття «злодій в законі», і в результаті цього такі особи «практично недосяжні для притягнення їх до відповідальності, оскільки, як правило , вони особисто не здійснюють правопорушень, але при цьому керують діяльністю злочинних груп».

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

За його словами, цим законопроектом вводиться визначення «злодій в законі» за прикладом грузинського законодавства, що дозволить притягати до кримінальної відповідальності таких осіб. Геращенко зазначив, що переважна більшість так званих «злодіїв в законі» колишнього СРСР перебували в Росії і Грузії, але в зв’язку з тим, що в цих країнах приналежність до «злодіїв у законі» криміналізована, більшість з них були змушені бігти, і знайшли притулок і кримінальний заробіток в Україні.

Читайте також: