fbpx
Політика

Віру Савченко оголошено у федеральний розшук в РФ, – Дмитро Кулеба

Посол з особливо важливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба підтвердив інформацію про те, що сестра народного депутата України Надії Савченко, Віра Савченко, була оголошена у федеральний розшук у Росії через образи судді у  Чечні.  

«Тому ми можемо в найближчі дні або домогтися її повернення в Україну (добре), або отримати свого Ассанжа на території власного дипломатичного представництва (некрасиво)», – написав він у Facebook.  

При цьому Дмитро Кулеба звернув увагу на те, що зараз Віра Савченко в безпеці. Вона знаходиться на території Генерального консульства України в Ростові-на-Дону.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

«Паспорт при ній. Консулу вдалося його забрати у росіян», – розповів дипломат.  

За його словами, окремо треба подякувати представникам Генконсульства Віталію Москаленко і Володимиру Трегубову, а також директору консульського департаменту Андрію Сибізі.  

«Трегуб вчасно зорієнтувався, дав сигнал тривоги і закрився з Вірою в машині. Росіяни машину заблокували, щоб вона не могла виїхати. Сибіга координував зусилля зі звільнення. Москаленко вночі вирушив з Ростова-на-Дону і після тригодинного переїзду, і гострої дискусії з росіянами, видряпав і Віру, і її паспорт, і довіз її до безпечної території. Віру врятували дипломатичні номери машини і присутність консула Трегуба, який супроводжував Віру. Паспорт у неї забрали і хотіли затримати, але ломитися в машину і порушувати консульський імунітет росіяни не зважилися», – написав Кулеба.  

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

При цьому він звернув увагу на те, що президент Петро Порошенко знав про ситуацію і також допомагав. В процес включився і глава МЗС України Павло Клімкін, незважаючи на те, що перебуває з офіційним візитом в Китаї.

Читайте також: