fbpx
Економіка

Зниження цін в продуктових магазинах пов’язане з торговими війнами, які веде РФ, – експерт

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко заявив, що зниження цін на ряд позицій в продуктових магазинах (цитрусові, м’ясо, яйця) відбувалося за рахунок того, що хтось з кимось воював. Експерт розповів, що зниження цін пов’язане з тим, що Російська Федерація оголосила торговельну війну ряду країн і ті шукають альтернативні ринки збуту. Так, наприклад, м’ясо поставляється з Європи, а цитрусові масово завозяться з Туреччини.  

«Близько 25% цитрусових Туреччини реалізовувалося в РФ. Після того, як Росія закрила свої ринки для турецьких виробників, вони змушені були продавати їх дешевше на найближчих ринках», – розповідає Олексій Дорошенко.  

Разом з тим експерт пояснює, що це зниження цін ніяк не пов’язане з ринковими механізмами, і з упевненістю говорить про те, що це більше схоже на форс-мажорні обставини, і після їх вирішення ціни повернуться як мінімум на свої колишній рівень.  

Провідний аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда в ході прес-конференції підняв питання рівня заробітних плат і пенсій для нормального існування в нашій державі. Як зазначає експерт, прожитковий мінімум на даний момент складає 1330 гривень. Однак, для нормального проживання людина повинна отримувати більше п’яти тисяч гривень, згідно з розрахунками експерта. Пан Галайда зазначає, що в цю суму не входить відкладання грошей на придбання будь-якого майна, відпусток, для культурного розвитку і так далі.  

«Цих грошей вистачить заплатити за комунальні послуги, які, до речі, скоро знову здорожчають, більш – менш прохарчуватися і одягнутися», – говорить Галайда.

Читайте також: