fbpx
Політика

Її доля перетворилася на розмінну монету в політичних іграх, – політологи про справу Н. Савченко

Андрій Золотарьов (політолог, керівник аналітичного Центру «Третій сектор»), Іскандер Хісамов (політичний оглядач Інтернет-ресурсу Страна.ua) і Руслан Бортнік (директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики) обговорили судовий процес у справі української льотчиці Надії Савченко.  

Читайте ще: Адвокат: "Надії Савченко терміново потрібно хоча б медичне обстеження"  

«Її доля перетворилася на розмінну монету в політичних іграх», – констатує Андрій Золотарьов. Україна мало і недостатньо зробила для вирішення цього питання, і протягом двох років можна було провести обмін полоненими з РФ. Ситуація навколо Надії Савченко протягом мінімум місяця ще буде розкручуватися.  

Іскандер Хісамов заявляє, що Надії Савченко практично зробили біографію, сьогодні вона є борцем і будує собі кар’єру. Спікер передбачає, що Савченко дійсно може стати дуже вагомою персоною на політичному полі України.  

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

А ось Руслан Бортнік вважає, що зараз справа Надії Савченко трохи затихне, але будуть нові сплески і очікувати розвитку цього процесу в найближчі тижні не варто. Політолог упевнений, що останнє голодування Савченко в комплексі з атаками на консульство РФ були скоординованою та обмеженою в часі акцією. Метою таких технологій, на думку аналітика, є продовження санкцій проти Росії з боку ЄС, а також спроба зриву нинішніх Мінських переговорів для їхнього переформатування.  

Заяви української сторони про те, що дипломатичні відносини з Росією через процес Н. Савченко можуть бути розірвані, на думку Андрій Золотарьова, є лише політичною риторикою, але не будуть підкріплені реальними діями. А ось Іскандер Хісамов вважає, що ймовірність розриву дипвідносин з РФ дійсно існує.  

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

За словами Руслана Бортніка, рішення про розрив дипломатичних відносин з Росією може бути прийнято і навіть проголосоване Верховною Радою, але навряд чи вступить в силу на практиці. До того ж, політолог не виключає, що за подібними заявами можуть ховатися наміри української сторони ввести візовий режим з Росією, що дозволило б частково «випустити пар» суспільної напруги на кілька місяців.

Читайте також: