fbpx
Без категорії

Топ-10 акторів, які не отримали «Оскар»

Буквально на днях відбулася 88-а церемонія вручення кінопремії «Оскар», в ході якої актор Леонардо ДіКапріо нарешті отримав свою першу в кар’єрі статуетку. Те, що Леонардо ДіКапріо так довго залишався без «Оскара», викликало невдоволення з боку багатьох фанатів кінематографу, а сам актор став за цей час героєм численних жартів. Проте, крім нього є багато акторів, які цілком заслужили золоту статуетку, але досі її не отримали. З цієї нагоди редакція нашого сайту вирішила скласти відповідний список.

1. Бред Пітт

Бред Пітт, який почав свою акторську кар’єру ще в 1978 році, вже має один «Оскар», проте отримав він його не за свій акторський талант. Статуетку він отримав в 2014 році, коли стрічка «12 років рабства» була названа «Кращим фільмом». Оскільки Бред Пітт був одним з продюсерів фільму, одна нагорода дісталася йому. У той же час за свою акторську гру він вже тричі номінувався на «Оскар». Перший раз – в 1996 році за «Кращу чоловічу роль другого плану» у фільмі «12 мавп». Дві наступні номінації вже були за «Кращу чоловічу роль» – у фільмах «Загадкова історія Бенджаміна Баттона» і «Людина, яка змінила все». Проте кожного разу він поступався іншим акторам.

2. Метт Деймон

Метт Деймон, як і Бред Пітт, вже має «Оскар», але, знову ж таки, не за акторську гру. Першу статуетку він отримав за фільм, який, мабуть, відкрив йому згодом дорогу у велике кіно і зробив одним з найбільш затребуваних акторів – «Розумниця Уілл Хантінг». Даний фільм здобув перемогу в номінації «Кращий сценарій» і нагорода за це відійшла Метту Деймону і його приятелю Бену Аффлеку, які і виступили авторами фільму. При цьому кіноакадемія вже двічі номінувала Метта Деймона на «Оскар» за його акторський талант. Вперше в 2010 році за «Кращу чоловічу роль другого плану» у фільмі «Нескорений». Вдруге він був номінований на минулій церемонії,  в номінації «Краща чоловіча роль» за фільм «Марсіанин».

3. Едвард Нортон

Незважаючи на свій досить важкий характер і часті конфлікти на знімальних майданчиках, акторського таланту Едварду Нортону не віднімати. Актор вміло підбирає для себе проекти і завжди намагається максимально зануритися в свою роль. За це він був уже тричі номінований на «Оскар». Примітно, що вперше актор був номінований за свою першу роль – у фільмі «Первісний страх» 1997 року. Цей проект став для нього дебютом в кіно. Незважаючи на те, що він тоді здобув перемогу на «Золотому глобусі» за «Кращу чоловічу роль другого плану», «Оскар» все ж дістався іншому. Друга номінація не змусила себе чекати. Через два роки, в 1999 році, Едвард Нортон був номінований «За кращу чоловічу роль» у фільмі «Американська історія Х». Остання номінація у актора була в 2015 році – за «Кращу чоловічу роль другого плану» у фільмі «Бердмен».

4. Джонні Депп

Потрібно визнати, що Джонні Депп вже досить давно не радував глядачів своєю акторською грою. Причиною тому є те, що протягом останніх декількох років актор здебільшого знімається в розважальних фільмах, які практично ніколи не висувають на «Оскар», хоча винятки все ж бувають. Проте, першу номінацію на «Оскар» актор отримав за роль в розважальному фільмі – «Пірати Карибського моря: Прокляття чорної перлини». Однак вже наступного року він був номінований як «Кращий актор» за роль у фільмі «Чарівна країна». Крім того, в 2008 році його номінували як «Кращого актора» за фільм «Суїнні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт».

5. Вілл Сміт

Цього року навколо «Оскара» вибухнув справжній скандал, викликаний відсутністю номінантів-афроамериканців, серед яких опинився і Вілл Сміт. Багато хто вважав, що актор висунутий в номінації «Краща чоловіча роль» за фільм «Захисник», однак цього не сталося. Проте, на рахунку Вілла Сміта вже є дві номінації. Перша за «Кращу чоловічу роль» у фільмі «Алі» 2002 року, а друга – за «Кращу чоловічу роль» у фільмі «В гонитві за щастям» 2007 року. При цьому слід зауважити, що багато хто вважає, що актор також чудово зіграв у фільмі «Сім життів», який, на жаль, так і не був відзначений ніякими нагородами.

6. Семюел Л. Джексон

Актор Семюел Л. Джексон має досить значну фільмографію. На його рахунку майже 150 фільмів і хоча далеко не всі вони заслуговують гарної оцінки, серед них все ж є чимало таких, в яких Семюел Л. Джексон продемонстрував всі можливості своєї акторської майстерності. Проте, за всю свою акторську кар’єру, яка стартувала ще в 1971 році, Семюел Л. Джексон був лише один раз номінований на «Оскар» – за «Кращу чоловічу роль другого плану» у фільмі Квентіна Тарантіно «Кримінальне чтиво». Слід нагадати, що Семюел Л. Джексон неодноразово знімався у Квентіна Тарантіно. Наприклад, він з’являвся в двох останніх проектах режисера – «Мерзенна вісімка» і «Джанго звільнений», де, до речі, чудово впорався зі своїми ролями, хоча і не був відзначений за це кіноакадемією.

7. Марк Руффало

Незважаючи на те, що Марк Руффало почав зніматися ще в 90-х, широку популярність він здобув нещодавно. При цьому за останні 5 років він вже був тричі номінований на «Оскар». І слід зауважити, що всі три рази в номінації «Кращий актор другого плану». Першим фільмом, за роль в якому він отримав номінацію, став «Дітки в порядку» 2011 року. Наступна номінація була в 2015 році – за фільм «Мисливець на лисиць». Остання – на нещодавній церемонії «Оскар», за роль у фільмі «В центрі уваги», який цьогоріч назвали «Кращим фільмом».

8. Хоакін Фенікс

41-річний Хоакін Фенікс протягом усієї своєї акторської кар’єри, розпочатої ще в 1981 році, намагається віддавати перевагу серйозним проектам, за що неодноразово був відзначений кіноакадемією. На його рахунку вже три номінації на «Оскар». Першу свою номінацію, за «Кращу чоловічу роль другого плану», він отримав в 2001 році за фільм «Гладіатор». Потім, в 2006 році, він був номінований за «Кращу чоловічу роль» у фільмі «Переступити межу». Останній раз його номінували в 2013 році за «Кращу чоловічу роль» у фільмі «Майстер».

9. Бредлі Купер

Бредлі Купера можна порівняти з Марком Руффало. Він також почав рано зніматися, проте став популярним нещодавно. Проте, за досить короткий період часу він вже тричі був номінований на «Оскар», причому три роки поспіль. Першу свою номінацію, за «Кращу чоловічу роль» у фільмі «Мій хлопець – псих», актор отримав в 2013 році. Потім, наступного року, він був номінований за «Кращу чоловічу роль другого плану» у фільмі «Афера по-американськи». Остання номінація у нього була торік, за «Кращу чоловічу роль» у фільмі «Американський снайпер».

10. Рейф Файнс

Незважаючи на те, що Рейф Файнс був номінований на «Оскар» ще в 1997 році, він як і раніше продовжує радувати своєю акторською майстерністю. Свою першу номінацію актор отримав в 1994 році за «Кращу чоловічу роль другого плану» у фільмі «Список Шиндлера». Потім, вже в 1997 році, його номінували за «Кращу чоловічу роль» у фільмі «Англійський пацієнт». У той же час, на його рахунку є безліч інших відмінних ролей. Наприклад, у фільмах «Читець» і «Готель "Гранд Будапешт"».

Насправді є безліч акторів, які вже неодноразово були номіновані на «Оскар», проте так і не отримали бажаної статуетки. Серед них Том Круз, Ед Харріс, Іен Маккелі, Майкл Фассбендер, Роберт Дауні-молодший та інші.

Читайте також: