fbpx
Право

Кабмін заборонив держслужбовцям критикувати владу

Кабінет міністрів заборонив державним службовцям публічно критикувати владу. Це випливає з Правил етичної поведінки державних службовців, затверджених урядом ще 11 лютого, але оприлюдненими на сайті тільки 1 березня. Як говориться в документі, за його основу взята введена в Польщі «модель гарантування максимальної прозорості діяльності державних органів».

Так, держслужбовці повинні дотримуватися таких принципів: служіння державі та суспільству; гідної поведінки; чесності; лояльності; політичної нейтральності; прозорості та підзвітності; сумлінності.

Цікаво, що під словом «лояльність» в Кабміні мають на увазі: сумлінність у виконанні рішень Верховної Ради, президента, Кабінету міністрів і державного органу, в якому працює державний службовець, "незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів"; утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їх посадових осіб; коректне ставлення до керівників і співробітників держоргану під час виконання обов’язків.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Разом з тим держслужбовцям забороняється публічно демонструвати політичні погляди і симпатії, використовувати держмайно в особистих цілях і ставити власні інтереси вище за загальне благо громадян. За порушення Правил етичної поведінки держслужбовцю загрожує дисциплінарна відповідальність відповідно до закону. Щоправда, яка саме, не уточнюється.

Відзначимо, кілька днів тому директор департаменту цифрової економіки Мінекономрозвитку Олена Мініч писала в соцмережі, що їй запропонували підписати Правила етичної поведінки держслужбовців, які вона вважала кроком в радянське минуле. Більш того, вихід цих правил чиновниця пов’язує з гучним виступом Айвараса Абромавичуса, який звинуватив владу в корупції.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Фото: media.novostimira.com

Читайте також: