fbpx
Політика

Підвішений стан Кабміну і слабкий прем’єр вигідні президентові, – політологи

 Олексій Якубін (політолог) і Андрій Золотарьов (керівник Центру «Третій сектор») під час прес-конференції обговорили подальшу долю коаліції «Європейська Україна».

Андрій Золотарьов пояснює, що задумка була в тому, що уряд повинен був отримати незадовільну оцінку за виконання своєї програми, але на голосуванні за вотум недовіри мало не вистачити пари голосів, що спровокувало б Арсенія Яценюка піти з поста прем’єра добровільно. Але в результаті Арсеній Яценюк не підтримав цей сценарій.

Політолог упевнений, що 16 лютого, можна було вирішити проблеми за рахунок відставки лише Арсенія Яценюка, але тепер коло політичних «сакральних жертв» буде розширено. Спікер запевняє, що Арсеній Яценюк не досидить у кріслі прем’єра до осені.

Також Андрій Золотарьов вважає, що зараз ситуація склалася вдало для Олега Ляшка і його партії, тому він буде намагатися отримати для своєї політсили крісло віце-прем’єра, міністра економіки, а також ряд губернаторських постів.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

Олексій Якубін заявив, що прем’єр-міністр сьогодні не має підтримки ні з боку суспільства, ні з боку Верховної Ради. На думку аналітика, такий підвішений стан Кабміну і слабкий прем’єр-міністр вигідні президенту. Не маючи підтримки суспільства і ВР, прем’єр змушений взаємодіяти з олігархами і президентом, таким чином, Петро Порошенко лише збільшив свій вплив на прем’єра Арсенія Яценюка.

Якщо політична сила Олега Ляшка залишиться в коаліції, то коаліція буде існувати. Але це триватиме недовго, впевнений політолог, адже весь негатив, який зараз спрямований на Кабмін, особисто прем’єра і президента, почне переходити і на решту коаліційних сили. «Радикальна партія Олега Ляшка» почне втрачати рейтинг і буде змушена вийти з коаліції. У зв’язку з чим знову загостриться питання позачергових парламентських виборів.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Щодо «Батьківщини», то їй було менш вигідно залишатися в коаліції, ніж вийти з неї. А вихід партії «Самопоміч» став своєрідною відповіддю на вихід «Батьківщини». Таким чином, упевнений Олексій Якубін, партія Юлії Тимошенко обігнала «Самопоміч» і тепер може використовувати привілеї опозиції.

Експерти сходяться на думці, що спроби координації і співробітництва між силами «Самопомочі» та «Батьківщини» будуть, але партія Юлії Тимошенко за рахунок сильного лідера може «проковтнути» «Самопоміч», і в партії Андрія Садового це добре розуміють.

Пан Якубін також акцентував увагу на тому, що «маячком» невідворотних дострокових виборів може стати відхід зі свого поста Михайла Саакашвілі.

Читайте також: