fbpx
Політика

«Ми повинні взяти на себе відповідальність за все те, що відбувається в країні», – Олександр Чалий

Надзвичайний і Повноважний Посол України Олександр Чалий в рамках Дискусійного клубу «Енциклопедія» проаналізував домовленості, досягнуті на переговорах "нормандської четвірки" в Мінську 12 лютого 2015.

 Олександр Чалий впевнений, що для стабілізації ситуації в країні, ми повинні взяти на себе відповідальність за все те, що відбувається. На думку дипломата, існує кілька стратегій розвитку сформованої в Україні ситуації: холодний мир, холодна війна і невизначеність – ні мир, ні війна. Чалий впевнений, що сценарій холодного миру повинен стимулювати дипломатів і владу України, але реалізація цієї стратегії можлива лише в разі участі в ній РФ.

 Найбільш же вірогідним варіантом, за словами спікера, є стратегія холодної війни. Такий розклад дозволить країні мобілізуватися, сформувати чітку відповідь на дії РФ і відокремити території по певних лініях зони АТО. Такий заморожений конфлікт надасть можливість розпочати реалізацію реформ і ефективно концентрувати фінансові ресурси.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 «Переговори "Мінськ-2" дають надію на те, що перемир’я спочатку буде крихким, а потім стане стабільним і стійким», – заявив Олександр Чалий. Він упевнений, що не так важливо концентруватися на деталях, головне – зупинити вогонь, заморозити конфлікт і переходити до переговорів. Але він констатує, що сама угода досить важка для імплементації: «Після відведення важкої техніки більшість зобов’язань буде на Україні».

 «І в Європі, і в США зрозуміли всю небезпеку гарячої фази конфлікту, – пояснює дипломат, – Тому підуть реальні процеси щодо заморожування конфлікту». І додає, що Україні потрібно зрозуміти, яким чином не допустити розморожування цього конфлікту, навіть локально, адже Росія в цьому не зацікавлена ​. Він також зазначає, що міжнародне співтовариство не мало поняття, як будуть використані гроші, надані МВФ та іншими кредиторами, якщо зараз не зупинити вогонь і не встановити перемир’я. З цієї ж причини, на думку пана Чалого, переговори в Мінську збіглися з рішеннями МВФ.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 « Головний виклик Україні – це те, як ми будемо проводити реформи і боротися з корупцією, а для цього нам потрібно врегулювати ситуацію на Сході», – підсумував Олександр Чалий.

Читайте також: