fbpx
Право

Верховна Рада пропонує посилити відповідальність за військові злочини

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1849 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України (щодо військових злочинів)». За відповідне рішення проголосували 240 нардепів. У другому читанні депутати погодилися розглядати законопроект за скороченою процедурою.

Законопроектом пропонується посилити відповідальність за злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) і визначити особливості здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану, особливого періоду або в районі проведення антитерористичної операції.

Зокрема, документом пропонується передбачити кримінальну відповідальність за перевищення військовою службовою особою дисциплінарної влади щодо підлеглого; передбачити можливість проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних процесах про військові злочини, пов’язані з ухиленням від військової служби; визначити особливості здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану, особливого періоду або в районі проведення антитерористичної операції.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Крім того, законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 426-1, визначивши, що:

1. Перевищення військовою службовою особою дисциплінарної влади щодо підлеглого, що проявилося в нанесенні побоїв чи вчиненні іншого насильства, карається позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Те саме діяння, якщо воно вчинене щодо кількох осіб або заподіяло легкі чи середньої тяжкості тілесні ушкодження, та/або має характер знущання або глумління над військовослужбовцем, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені групою осіб або із застосуванням зброї, або спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

4. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Під дисциплінарною владою, уточнюється в документі, слід розуміти встановлену Дисциплінарним статутом Збройних Сил України сукупність прав та обов’язків командирів (начальників) щодо застосування заходів заохочення і стягнення з метою виховання військовослужбовців, забезпечення високої військової дисципліни і попередження її порушень.

Читайте також: