fbpx
Політика

Верховна Рада уповноважила президента призначати командувача Нацгвардії

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 1848 «Про внесення змін до закону України "Про Національну гвардію України" (щодо удосконалення організації та порядку діяльності Національної гвардії)». За відповідне рішення проголосували 269 нардепів. Законом надається право президенту України призначати на посаду за поданням міністра внутрішніх справ України і звільняти командувача Національної гвардії України. Також документ дозволяє главі державі призначати всіх осіб вищого командного складу Нацгвардії.

Представляючи законопроект у сесійній залі, нардеп з фракції «Народний фронт», голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський повідомив також, що документом вносяться поправки по внутрішньої організації Нацгвардії, нормуючі участь військових підрозділів у бойових діях.

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

Зокрема, уточнюється штатна чисельність Нацгвардії, вдосконалюються норми застосування вогнепальної зброї, призначення та звільнення з посад вищого командування, залучення резервістів до виконання функцій військового формування, а також визначається порядок регулювання реалізації функції охорони ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів і спеціальних вантажів.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Так, законом дозволяється Нацгвардії мати у своїй структурі артилерійські і бронетанкові частини. Крім того, закон дозволяє нацгвардійцям охороняти ядерні об’єкти. Відповідно до закону, загальна штатна чисельність Національної гвардії України не перевищує 60 тисяч осіб, у тому числі 52 000 військовослужбовців. У разі необхідності, чисельність Національної гвардії України може бути збільшена відповідним законом.

Читайте також: