fbpx
Політика

Україна відмовилася від позаблокового статусу

Верховна Рада підтримала законопроект № 1014 «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості», внесений до парламенту президентом Петром Порошенком. За відповідне рішення проголосували 303 нардепи.

Представляючи даний законопроект у сесійній залі, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що скасування позаблокового статусу відкриє для України новий механізм зовнішньої політики і безпеки.

«В умовах здійснення агресій цей закон відкриває для нас новий механізм і нову форму реалізації нашої передбачуваної зовнішньої політики. Логіка і філософія закону полягає в інтеграції України в європейський та євроатлантичний простір… У тому числі, досягнення всіх форм і критеріїв членства в Альянсі. Цей закон дозволить нам використовувати всі можливості здійснення нашого військово-політичного курсу згідно з нашими національними інтересами, захистити незалежність, суверенітет і непорушність наших кордонів» сказав глава МЗС.

Читайте також:  Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 6 закону України «Про основи національної безпеки України» та доповнення до статті 11 закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», згідно з якими основними принципами зовнішньої політики є поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для членства в цій організації.

Читайте також: