fbpx
Економіка

«Охочих інвестувати в РФ немає, ми стоїмо в черзі за грошима», – глава «Ощадбанку»

Глава «Ощадбанку» Герман Греф розповів про кризову ситуацію в російському банківському секторі. Він попередив, що якщо в РФ будуть чекати кредитів зі Сходу чи Заходу, то просто їх не отримають. На думку банкіра, за кредити в РФ потрібно боротися, так як в даний момент конкуренція на світових фінансових ринках серйозна. Таку думку Герман Греф висловив на робочому сніданку під час форуму «Транспорт Росії».

«Теза про те, що ми не дочекалися грошей від Заходу – вона дуже погана. Колеги, ви не дочекаєтеся і грошей зі Сходу. Не потрібно чекати. За грошима сьогодні просто колосальна конкуренція. Я хочу сказати, що зараз немає охочих стати в чергу і проінвестувати в РФ. Це ми стоїмо в черзі за грошима, в першу чергу, різних суверенних фондів. Поки ми не навчимося структурувати свої проекти, ніхто ніякі гроші нам не принесе», – заявив Герман Греф.

Російська сторона повинна вибудувати стратегію залучення приватних інвестицій у свої інфраструктурні проекти. За словами Грефа, в РФ повинні створити стратегію розвитку інфраструктури великих міст, закінчуючи структурою міжнародного та міжрегіонального сполучення.

«Одне з найважливіших – нам потрібна радикальна зміна парадигми, яка пов’язана зі ставленням до захисту прав приватних інвесторів, що входять в ці проекти», – підкреслив Герман Греф.

Після цього глава «Ощадбанку» сказав, що російська банківська система вже зіткнулася зі значною нестачею ліквідності, у зв’язку з чим складно чекати будь-яких інвестицій.

«Сказати, що банки стануть в чергу, а тим більше банки не з першої десятки, а з другої або третьої десятки – це зовсім не так. Сьогодні у нас грандіозний розрив ліквідності, вже 13 % фондування банківського сектора РФ – це "короткі" гроші Центрального банку», – додав банкір.

Читайте також: