fbpx
Політика

Росія порушила норми Митного союзу, – Лукашенко

Президент Білорусії Олександр Лукашенко звинуватив Росію в порушенні норм Митного союзу у зв’язку із забороною постачання продовольства з Білорусії на російський ринок.

 "Росія повела себе непристойно, заборонивши багатьом підприємствам поставку продовольчих товарів на територію РФ. Росія пішла на порушення всіх наших домовленостей, яких ми досягли в Митному союзі", – заявив О.Лукашенко в середу, приймаючи доповідь членів уряду.

 У доповіді міститься інформація про вжиті урядом заходи щодо зняття заборони на ввезення білоруської продукції в РФ і транзит товарів списку санкцій.

 Президент розповів, що за день до прийняття Москвою відповідних санкцій щодо Заходу у нього відбулася розмова з президентом РФ Володимиром Путіним. "Розмова була довгою, але тим не менше я відразу сказав, що це право Росії – вирішувати, що ввозити, а що не ввозити. Хоча наші домовленості в рамках МС вимагають попереджати заздалегідь про подібні санкції, більше того, узгодження подібних кроків", – зауважив глава держави, додавши, що ні Білорусь, ні Казахстан "не стали перечити".

 "Але я попередив президента Росії: ми, звичайно ж, як зовнішня межа МС, виконаємо свої зобов’язання щодо недопущення санкційних товарів на територію РФ. Але я також попередив і про те, що білоруські підприємства, які укладали контракти і будуть укладати контракти із західними партнерами на поставку товарів на територію Білорусі, продовжать виконувати ці домовленості", – сказав О. Лукашенко.

Читайте також:  Проросійський екс-президент Чехії, який товаришує із сепаратистами Закарпаття, "наїхав" на чинну владу республіки через Фіцо

 "Тобто ми не приєднуємося до санкцій, – а цього Росія і не вимагала, – а продовжуємо працювати в звичайному ключі", – підкреслив він, зауваживши, що російська влада з цим погодилася.

 Президент також зазначив, що Білорусь категорично заборонила махінації із західними товарами з метою їх поставки на російський ринок. "Типу переклеїли ярлики і поставили. Цього немає, не було і не буде. Але ми переробляли і будемо переробляти ту продукцію, яку вважаємо за потрібне, на території Білорусі", – сказав глава держави.

 О. Лукашенко відзначив, що вважає введення Росією обмежень на поставки білоруського продовольства нечесною конкуренцією. "Головне питання в тому, що різного роду шахраї, які крутяться в Росії, сьогодні хочуть погріти руки на російському ринку за рахунок роздування цін. Поставки білоруських товарів значно стримують зростання цін в РФ, а кому це на руку, ми знаємо", – сказав він.

 За словами президента, обмеження поставок білоруської продукції в РФ можна пояснити прагненням підвищити заходи безпеки в сьогоднішній складній обстановці. Однак він підкреслив, що абсолютно впевнений в якості білоруського продовольства. "Можна придумати все і приклеїти ярлики. Але все найкраще, що у нас є, щоб не було претензій, ми відправляємо на зовнішні ринки, насамперед у РФ. І в цьому плані я відкидаю всякі претензії до якості білоруського продовольства", – сказав глава держави.

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

 О. Лукашенко також відкинув претензії до Мінська в тій частині, що він значно збільшив обсяги поставок продовольства в РФ після введення "продуктового ембарго". У зв’язку з цим президент зазначив, що республіка поки навіть не вибрала наданих їй квот щодо поставок в РФ м’ясної, молочної та рибної продукції. Він також звернув увагу на те, що потужності білоруських переробних підприємств не дозволяють значно наростити імпорт західної сировини.

 "Моє обурення викликане не тільки поведінкою Росії, але і безхребетністю нашого уряду, який в черговий раз виводить дохлі проблеми на рівень президента. З серпня проблема, а ви мене переконуєте в тому, що проблеми немає", – сказав О. Лукашенко, звертаючись до учасників наради.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: