fbpx
Політика

«Люстрація необхідна, але модель потрібно міняти», – Євген Захаров

У нашій країні серйозно запустився процес люстрації, багато відомств вже потрапили під дію прийнятого закону. Поки про результати говорити рано, але все ж деякі прогалини є не тільки в законі, а й у процедурі люстрації. Про них розповів директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

 «Люстрація на даний момент проходить дуже вибірково. Виникають одіозні випадки в так званій трудовій люстрації, коли людей люструють за те, що певний час вони пропрацювали під керівництвом Януковича, не розбираючись при цьому, які заслуги цієї людини. Природно, всіх не звільняють, бо прийти на їх місце нікому. Звідси і береться вибірковість. Крім того, закон передбачає звільнення всіх без винятку посадових і службових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, що явно необґрунтовано», – прокоментував пан Захаров.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

 Ще одна серйозна прогалина цього закону – відсутність єдиного незалежного органу з люстрації. Фактично основна робота з очищення припадає на керівників відомств, передбачених законом. Таким чином, порушується ключова вимога – незалежність, і довіра до цього процесу пропадає. Також оприлюднення всіх списків не тільки люстрованих чиновників, але так само і тих, хто подав у відставку, не бажаючи проходити процедуру – є порушенням права на приватне життя.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

 Експерт вважає, що чинний закон необхідно призупинити, потім змінити існуючу модель на таку, яку схвалить суспільство. Важливо створити незалежний люстраційний комітет і залучити фахівців.

Читайте також: