fbpx
Окупація Криму

«Прикордонники масово порушують права громадян», – Буткевич

Як відомо, на кордоні України з тимчасово окупованим Кримом створено 7 відкритих контрольно – пропускних пунктів. Причому далеко не всі кримчани і жителі РФ можуть потрапити на територію материкової України, оскільки документи, видані владою анексованого Криму, вважаються недійсними. Посилення заходів на кордоні в більшості випадків сприймається жителями цих територій з розумінням. Але при цьому багато хто відзначає масові порушення прав і незаконні дії з боку прикордонників. Про це сьогодні на прес – конференції повідомили Максим Буткевич (координатор проекту «Без кордонів!») І Сергій Заєць (адвокат, експерт Гельсінської спілки з прав людини).

 «Проблема перетину кордону актуальна і дуже серйозна. На даний момент документально не визначено порядок поведінки прикордонників, що призводить до зловживання своїми обов’язками. Відомий ряд кричущих випадків, коли прикордонникам пред’являли український паспорт, але вони все ж вперто продовжували шукати паспорти РФ; в деяких випадках цей паспорт знищували», – заявив пан Заєць. Також він зазначив, що жоден документ не встановлює гендерні та вікові обмеження на перетин кордону. Фактично ж такі обмеження існують. Під «особливу увагу» потрапляють чоловіки призовного віку, від 18 до 35 років.

 Неодноразовими також виявилися випадки хабарництва та грубого поводження прикордонників, коли звичайний огляд перетворювався в обшук. «Ми вимагаємо оприлюднити всі документи, щодо перетину кордону, а також регламентувати права прикордонників документально», – резюмував пан Буткевич.

Читайте також: