fbpx
Освіта

Табачник зберігав досьє на 1,5 млн студентів, – USETI

Єдина державна електронна база з питань освіти являє собою яскравий приклад некоректного зберігання особистої інформації. Таку думку висловив Володимир Ковтунець, експерт альянсу програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI). Слова експерта передає інформаційне агентство «Дзеркало тижня».

«Функціонування ЕГЕБО під час Табачника – це грубе порушення конституційних прав студентів. У даній базі була зібрана вся інформація про більш ніж 1,5 мільйонів студентів, а також про їхні сім’ї, – мало не до дідусів і бабусь. Це бачили близько 5 тисяч адміністраторів по всій Україні. Серед них могли бути і особи з недобрими намірами», – заявив Володимир Ковтунець.

За його словами, запис в базі даних не є електронним документом доти, поки під ним немає відповідного електронного цифрового підпису та сертифікації. Також Володимир Ковтунець вважає за необхідне, щоб вся інформація, що дозволяє ідентифікувати конкретного студента, «осідала» лише на рівні конкретного навчального закладу. Експерт підкреслив, що керівництву Міністерства освіти України повинна подаватися лише загальна статистика щодо учнів.

«У зв’язку з цим експерти запропонували, щоб кожному громадянину України при вході в національну освітню систему, грубо кажучи, – з дитсадка, був привласнений електронний ID. Як варіант – персональний електронний ID може збігатися з ідентифікаційним кодом податкової служби», – відзначило агентство.

 

Читайте також: